Arco Vara: Skandinaavia ehitussektori raskused mõjutavad Eesti väikelinnasid

BNS
Copy
Põlva. Pilt on illustratiivne.
Põlva. Pilt on illustratiivne. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees / Scanpix

Kinnisvarabüroo Arco Vara analüütiku Mihkel Eliste hinnangul võivad Skandinaavia ehitussektori raskused asuda mõjutama Eesti väikelinnade ostjaid.

Väikelinnade korteriturud on tema sõnul Eestis seni pidanud makromajanduslikele sündmustele oluliselt paremini vastu kui Tallinn või Tartu, mille juures väikelinnade hinnalangus on olnud seni oluliselt mõõdukam või pole seda mõnes piirkonnas isegi veel esile kerkinud.

«Arvestades aga, et peamiselt Põhja-Eesti väikelinnades ja alevikes on suurel hulgal leibkondi, kelle lõikes meesterahvad on ajalooliselt käinud laialdaselt Soomes, Rootsis ja Norras tööl, võib sealsete peamiselt ehitussektoriga seotud negatiivsete trendide jätkuva süvenemise taustal ajalise viitega ka veel 2024. aasta esimeses pooles kannatada saada just Eesti väikeasumite elamispindade turg,» kirjutas Eliste kinnisvaraturu ülevaates.

«Eesti väikelinnade korteri- ja elamuturul olid just viimastel aastatel suuresti esindatud kõrgemahinnaliste tehingute osas leibkonnad, kes olid otseselt või kaudselt Skandinaavia tööturuga seotud, mistõttu siiski pikemas vaates taoline ostujõu tugi väikeasumite turul püsib, võimaldades demograafiliste tegurite toel ka spekulatiivse elamuehituse teatava normaaltaseme püsimist,» lisas analüütik.

Seda, et Skandinaaviast võiks Eestisse tagasi tulla aga suurel hulgal eestlasi, kes siis siin suuresti kinnisvara soetama või üürima asuksid, näib Eliste hinnangul hetkel vähetõenäoline, kuna pendelrännet harrastavad isikud on juba tegelikkuses siinsed alalised elanikud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles