Viis põhjust, mis kinnisvara väärtust alandavad

PM Majandus
Copy
Kodu.
Kodu. Foto: Jacques Bopp/ Unsplash

Eluruumide väärtust enim langetavad asjaolud jagunevad varast endast tulenevateks ja ümbrusest tulenevateks. Kuna ümbrusest tulenevaid tegureid on raskem mõjutada, keskendume asjaoludele, mis võivad vara väärtust vähendada, kirjutab Pindi Kinnisvara juhatuse liige ja hindamisvaldkonna juht Andres Teder.

1. Lahendamata ehitusdokumentatsioon

«Kuna turg on muutunud väheaktiivsemaks, on hetkel parim aeg tegelda vara ehitusdokumentatsiooni korrastamisega, sealhulgas tasub jälgida, kas kõik ümberehitused on nõuetekohaselt vormistatud ja kasutusload/teatised taotletud. Tasub tähele panna, et suurenenud pakkumise ehk suurema valiku puhul pööratakse ehitusdokumentatsioonile rohkem tähelepanu,» soovitas Teder.

2. Lahendamata juurdepääs või puuduvad tehnovõrgud

«Kehtib sama mis ehitusdokumentatsiooni põhjal, lisaks peaks praeguses majandusolukorras tehnovõrkude võimalikule elamumaale rajamine olema ajaliselt lihtsam ja ehitushindade mõningase languse tõttu ehk ka veidi odavam,» märkis Teder.

3. Energiasääst ehk küttesüsteemid

«On paras aeg vaadata üle olemasolev küttesüsteem. Kuigi energialiikide hinnad on praeguses heitlikus majanduskeskkonnas liikunud üles-alla, siis on selge, et elektri otseküte on siiski kalleim kütteliik. Kõik võimalused energiasäästuks, sealhulgas päiksepaneelid, on hetkel väga soositud. Sama puudutab hoonete enda võimalikku soojustamist. Kindlasti toob energiasäästlikum hoone kaasa vara väärtuse tõusu, aga veel rohkem tasuks mõelda sellele, milliste tööde teostamine väldiks vara väärtuse langust,» selgitas Teder.

4. Heakorrastamata maatükk

«Niidetud muru ning hooldatud ja lõigatud viljapuud jätavad alati varast positiivse mulje ja tihti võib ka ainult mõne uue hekitaime lisamine üldpilti muuta. Vastupidiselt – hooldamata maatükk mõjub alati vara väärtusele negatiivselt ja nagu märgitud, on suurema valiku tingimustes ka mõju suurem. Heakord ei mõjuta märkimisväärselt küll eksperthinnangus määratavat turuväärtust, ent mõjutab oluliselt objekti likviidsust ja suurendab võimaliku lisatulu saamist, sest ilusa asja eest ollakse valmis rohkem maksma,» ütles Teder.

5. Kinnisvara üldmulje

«Lisaks tavapärasele seisukorra hinnangule tasub pöörata tähelepanu vara üldmuljele. Koristamata või mööbli ja muude esemetega täiskuhjatud vara ei mõju ostjale atraktiivselt ja võib tihti isegi kena remondi varju jätta. Samuti on eelistatud universaalne viimistlus ehk nn skandinaavia stiil, mis tähendab, et parem on viimistluses vältida liiga erksaid värve ja ülearu spetsiifilisi viimistlusmaterjale,» rääkis ta. 

Lõpetamata jäänud ja korrastamata välidetailid võivad samuti ostuotsuse juures paljuski määravaks saada, samas nende likvideerimine on tihti väikse kuluga. «Lahtine vihmaveerenn, pesu vajav fassaad, lahti tulnud fassaadi piirdeliistud, kohati koorunud värv – kõik on tegelikult väikesed asjad ning nagu heakorragagi, ei mõjuta need oluliselt eksperthinnangus kajastatavat turuväärtust, kuid annavad siiski aimu, kui hoolas on eelmine omanik olnud ning määrab omakorda ostja meelsuse,» lisas Teder.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles