AK Saja-aastase Disney Ameerika mäed

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Walt Disney 1930. aastatel disainitud Miki-nukkudega.

 
Walt Disney 1930. aastatel disainitud Miki-nukkudega.  Foto: HO/AFP/Scanpix

Enne kui idufirmad söandavad riskikapitalistide ja -fondide käest raha küsima minna, on esimesteks investoriteks enamasti kombinatsioon, mida inglise keeles tähistatakse FFF (friends, family and fools – sõbrad, perekond ja lihtsameelsed). Nii oli ka eelseisval esmaspäeval saja-aastaseks saava meedia- ja meelelahutuskompaniiga Walt Disney, mille esimene rahastaja oli asutajatest vendade Walt ja Roy Oliver Disney onu Robert, kes laenas neile 500 dollarit intressimääraga kaheksa protsenti, mille Walt ka esimesel võimalusel tagasi maksis.

Vennad laenasid veel tervelt hulgalt sõpradelt ja sugulastelt, teiste hulgas Roy Oliveri kallimalt ja hilisemalt abikaasalt Edna Franciselt.

Erinevalt tänapäevast ei olnud toonastel alustavatel ettevõtjatel väljastpoolt mingit tuge. Kuna mingeid toetavaid fonde ei olnud, pidid firmad ellujäämiseks kohe kasumlikuks saama, sest peamine rahastus oli pangalaen. Disney sai esimese, 25 000 dollari suuruse laenu alles 1931. aastal Bank of Americast. Roy Oliver, kes selle laenu välja kauples, lubas pangale, et ei räägi Waltile laenust liiga palju, sest oli karta, et Walt võib selle raha kiiresti ära kulutada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles