Uuring paljastab, millist palka pereinimene elamisväärseks eluks vajab (5)

Erkki Erilaid
Copy
Elamisväärset palka arvutades lähevad tulude kõrval arvesse ka kulud: kui palju maksab palgasaaja elukohas eluase, transport  või näiteks toit.
Elamisväärset palka arvutades lähevad tulude kõrval arvesse ka kulud: kui palju maksab palgasaaja elukohas eluase, transport  või näiteks toit. Foto: Eero Vabamägi

Kuigi palgad on kiiresti kasvanud, teenib kolmandik inimestest ikka alla elamisväärse tasu piiri. Uuringu- ja konsultatsioonifirma Figure Baltic Advisory ​hinnangul on elamisväärne palk pereinimese jaoks Tallinnas 2269 eurot, mujal 1923 eurot.

Värske uuringu järgi on üksinda elavate inimeste elamisväärne palk Tallinnas 1614 ja mujal Eestis 1347 eurot.

«Paraku jääb 32 protsendi meie uuringus olnud tallinlaste ja 29 protsendi ülejäänud Eesti inimeste palk endiselt alla selle piiri, ehkki keskmine ületab elamisväärse tasu piiri juba märkimisväärselt,» märkis Figure Baltic Advisory (FBA) tasutiimi juht Irja Rae.

FBA (varem Fontese Palgakonsultatsioonid) palgauuringust, milles analüüsiti ligi 92 000 töötaja palga ja muude tööga seotud hüvede andmeid, selgus, et sel aastal on palku tõstnud valdav enamik Eesti tööandjaid ja suurem sissetulek jõudis kokku 92 protsendini töötajatest. Üldine palgatõus turul oli kümme protsenti.

«Tänavu on palkade muutumise peategelane kindlasti inflatsioon ja tööandjate toimetulek sellega,» kirjeldas Rae. «Inflatsioon sõi kõiki ühevõrra. Palgasurve oli kõigis segmentides ühesugune ja tööjõu saadavusega oli probleeme.»

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles