Minimsteerium: inflatsiooni suurimad mõjutajad olid nõrk nõudlus ja alanenud sisendhinnad (1)

BNS
Copy
Rahandusministeerium
Rahandusministeerium Foto: Toomas Huik, Postimees

Rahandusministeeriumi fiskaalpoliitika osakonna analüütiku Kristjan Pungase sõnul oli inflatsioon septembris alanenud sisendhindade ja nõrga nõudluse, aga ka aastataguse kõrge võrdlusbaasi mõjul rohkem kui kahe aasta aeglaseim.

Statistikaameti andmetel jäid hinnad septembris eelmise kuu tasemele ja aasta varasemaga võrreldes aeglustus hinnakasv augusti 4,6 protsendilt septembris 4,2 protsendile. «Euroalal pidurdus hindade tõus esialgsel hinnangul 4,3 protsendile. Sealjuures on euroalal hakanud aeglustuma ka teenuste hinnatõus, mis veel suvekuudel oli aegade kiireim,» tõi Pungas pressiteates välja.

Sealjuures juhtis analüütik tähelepanu, et energiahinnad on aastaga langenud 10 protsenti ning suuremal määral on odavnenud gaas ja ahjuküte. Toiduhinnad on viimase kolme kuuga langenud 2,8 protsenti. «Toidutootjad ja jaeketid on kasumimarginaalid taastanud pikaajalise keskmise lähedale. Nõrgapoolne nõudlus koos sisendhindade langusega on viimastel kuudel survestanud kaupmehi soodsamaid hindu pakkuma,» selgitas Pungas.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles