Eestimaine looduskivi on 21. sajandi materjal

Limestone factories of Estonia OÜ
Copy
Restoran Art Priori Tallinnas. Paekivist Reval valmistatud põrand, trepp, vastuvõtulett ja mitmed muud eridetailid.
Restoran Art Priori Tallinnas. Paekivist Reval valmistatud põrand, trepp, vastuvõtulett ja mitmed muud eridetailid. Foto: Limestone factories of Estonia OÜ

Eesti looduskivil on ehitusmaterjalina selja taga pikk ja väärikas ajalugu. Aastasadade möödumine ei ole vähendanud ei materjali ilu ega vastupidavust – vaadake näiteks Tallinna vanalinna hooneid. Meie kodumaist kivi on ehituses kasutatud juba peaaegu 800 aastat. Reval Stone kaevandab paekivi Tallinnas, dolomiiti Saaremaal ja Märjamaa lähistel Orgita karjääris. Looduskivi töödeldakse vastavalt klientide soovidele Saaremaa tehases. Tallinna paekivi ja Kaarma dolomiiti on ehituses kasutatud juba alates 13. sajandist. Orgita dolomiiti on teadaolevalt kasutatud alates 14. sajandist ja Selgase dolomiiti alates 18. sajandist.

Kuigi turule on pidevalt tulnud uusi tehismaterjale, ei ole kuhugi kadunud soov kasutada ehedat looduskivi. Selle enam kui 400 miljoni aasta vanuse maavara mitmekülgsus võimaldab luua ainulaadseid fassaade, põrandaid, töötasapindu, aknalaudu, terrasse, trepiastmeid ja paljusid teisi tooteid.

„Mõelge, milline ajalugu! Ja meil kõigil on võimalik sellest tükike endale saada. Seda enam, et iga kiviplaadi ainulaadne välimus tähendab, et üheski teises kodus ei saa olla täpselt samasugust detaili,” ütleb müügijuht Janno Rauk looduskivi kaevandamise ja töötlemisega tegelevast ettevõttest Limestone factories of Estonia OÜ, mis müüb tooteid kaubamärgi Reval Stone all.

Ta tunneb rõõmu, et üha enam Eesti inimesi on avastanud enda jaoks kodumaiste looduskivide ajaloolise võlu. See Rootsis, Taanis ja Norras väga kõrgelt hinnatud materjal sobib suurepäraselt skandinaaviapärase stiiliga ning on ideaalne valik neile, kes otsivad ajatut ilu. Reval Stone’i materjale hindavad nii eraisikud kui ka suurte objektidega töötavad arhitektid – ettevõte on piisavalt paindlik selleks, et tarnida erakliendile vaid üks väike aknalaud ning piisavalt suur, et toota tuhandeid ruutmeetreid plaate või kümneid balustreid, karniise, sambaid ja keerukaid bareljeefe.

Lihvitud paekivist Reval töötasapind Rootsis.
Lihvitud paekivist Reval töötasapind Rootsis. Foto: @villaappel

Looduskivitooted sinu kodus

„Käsikäes teadlikkuse kasvuga on aina populaarsem kasutada looduskivi ka kodudes, kujundades omanäolisi vannitube, kööke ja muid eksklusiivseid interjööre,“ ütleb Rauk, tuues seejuures välja ka looduskivi peamised head omadused. Viis kõige olulisemat põhjust looduskivi eelistamiseks on hea hinna ja kvaliteedi suhe, materjali vastupidavus, lihtne hooldamine, vähene keskkonnamõju ja kivi ajatu väljanägemine. Neist looduskivi eelistamise põhjustest on Reval Stone andnud täpsema ülevaate oma blogis.

Ühed kõige levinumad sisekujunduses kasutatavad looduskivist tooted on kindlasti põrandaplaadid. Ent lisaks plaatidele on Reval Stone toonud turule ja teinud e-poe kaudu igaühele kättesaadavaks ka põrandaliistud, aknalauad ja töötasapinnad. Pakutavad aknalauad on töödeldud pealispinna ja servadega ning neid on võimalik tellida vastavalt projektile sobivate mõõtudega. Sama kehtib ka peamiselt köökides ja vannitubades kasutatavate tasapindade puhul. Lisaks lõikab ettevõte tasapindadesse pliitide ning valamute jaoks vajaminevad augud.

Mis aga võiks olla erinevate looduskivist toodete ühest kohast tellimise eeliseks ? Kindlasti asjaolu, et sel viisil on võimalik samast materjalist tellida põrandaplaadid ja -liistud, aknalauad ning tasapinnad - tulemuseks terviklik üldmulje.

Reval Stone’i näidiste valik Revali lihvitud paekivist põrandal.
Reval Stone’i näidiste valik Revali lihvitud paekivist põrandal. Foto: Limestone factories of Estonia OÜ

Iga looduskivist toode on ainulaadne

Tõepoolest, võib julgelt väita, et iga Reval Stone’i karjääridest murtav kiviplaat on ainulaadne. Eesti looduskivi erilisuse on hästi kokku võtnud geoloog Helle Perens: „Paeehitis pole ainult arhitekti ja ehitaja looming, vaid ka monument kivile, millest ta on valmistatud“. Kui looduskivist tooteid õigesti käsitseda ja korrektselt paigaldada, kestavad need väga kaua. On palju näiteid sajandite vanustest hästi vastu pidanud hoonetest ja ehisdetailidest.

Reval Stone pakub oma klientidele võimalust luua nende visioonil või 3D-mudelil põhinevaid eritellimusel tooteid, kasutades selleks kaasaegset CNC-seadet. Kaubamärgi Reval Stone taga on firma Limestone factories of Estonia OÜ – üks vanimaid loodusliku kivi kaevandamise ja töötlemisega tegelevaid ettevõtteid Eestis. Ettevõttes kohtuvad suure kogemuste pagasiga spetsialistide oskused noorte töötajate innovaatilise lähenemisega. Ettevõtte eesmärgiks on olla eesrindlik looduskivi töötlemises ja eksklusiivsete interjööride loomises.

„Meilt ostes saab klient kvaliteetse kauba, sest tootmine vastab Euroopa standarditele. Tegeleme pidevalt efektiivsuse ja tööviljakuse tõstmise, uue tehnika juurutamise ning keskkonnasõbralike tehnoloogiate kasutuselevõtuga,” ütleb Rauk. Lähiaastatel on ettevõttel plaanis avada uus karjäär Maardu-3 ja ehitada Tallinna Väo karjääri äärde uus dekoratiivkivi töötlemise tehas. Selleks, et saada parem ülevaade Reval Stone’i poolt pakutavatest materjalidest, soovitame tutvuda ülevaateartikliga.

Jälgi meie tegemisi ka sotsiaalmeedias!

Facebook

Instagram

Pinterest 

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Copy

Märksõnad

Tagasi üles