SEB: asju ostetakse aina vähem ja vähem (1)

BNS
Copy
MIHKEL NESTOR, SEB majandusanalüütik.
MIHKEL NESTOR, SEB majandusanalüütik. Foto: Madis Veltman

SEB majandusanalüütiku Mihkel Nestori sõnul jaekaubanduse madalseis kestab ning asju ostetakse aina vähem, seejuures pole jaekaubanduses ka kiiret kosumist oodata.

«Jaekaubandusettevõtetel on põhjust tähistada musta tähtpäeva – statistikaameti värsketel andmetel on jaekaubanduse müügimahu langus kestnud nüüdseks 12 kuud. Viimased avaldatud numbrid augusti kohta näitasid sarnaselt eelnevate suvekuudega umbes 8 protsendi suurust müügimahu vähenemist,» kirjutas Nestor oma värskes kommentaaris. Ta märkis, et ehkki hirm oodatava käibemaksu tõusu ees võib aasta lõpus neid numbreid korraks parandada, siis uuele tarbimisbuumile lähitulevik ainest ei anna.

Sealjuures olid müüginumbrid suurematest jaekaubanduse alamsegmentidest kõige nigelamad muudes spetsialiseeritud kauplustes, mille alla loetakse näiteks arvutipoed ja raamatukauplused. Nimelt vähenes selles valdkonnas püsihindades mõõdetuna müük aastaga lausa 15,5 protsenti. Kui kestuskaupade müügiga on lood olnud kehvad pikemat aega, siis mõnevõrra üllatav oli müügi 12-protsendine kahanemine alkoholikauplustes. Varasematel kuudel on sealne müügimahu langus jaekaubanduse keskmisele oluliselt alla jäänud. Rahvatervise seisukohast võiks seda muidugi ehk ka positiivseks sündmuseks pidada,» tõi Nestor välja.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles