USA hoiatab: rohepööre tekitab tõsiseid julgeolekuriske (13)

Kaja Koovit
, majandustoimetuse juhataja
Copy
USA energiaminister Jennifer Granholm.
USA energiaminister Jennifer Granholm. Foto: Mariam Zuhaib/ AP/ Scanpix

USA energiaminister Jennifer Granholm hoiatas, et fossiilsetelt kütustelt üleminek suurendab energiajulgeoleku riske ning julgeoleku tagamine muutub oluliselt keerulisemaks, sest Hiina käes on taastuvenergiale kriitiliselt oluliste mineraalide tootmise hoovad.

Hiina käes on juhtohjad koobalti-, haruldaste muldmetallide ning grafiiditööstuses. Need on aga taastuvenergia, elektriautode ning kaitsetehnoloogiate jaoks eluliselt vajalikud. Hiina globaalne turuosa kõigi kolme materjali töötlemisel ületab 70 protsenti. «Nende kriitiliste mineraalide koha pealt seisame silmitsi turgu valitseva tarnijaga, kes on valmis seda turujõudu poliitilise kasu nimel relvana kasutama,» edastab Briti mainekas majandusleht Financial Times Granholmi sõnu, mida asjatundjad tõlgendavad just Pekingi võimule viitavana.

Taastuvenergiale ülemineku alus- kriitilise tähtsusega mineraalid- muudavad üleilmse energiajulgeoleku järgnevatel aastakümnetel oluliselt keerukamaks ning tähtsamaks,» toonitas ka Rahvusvaheline Energiaagentuur (IEA) ajaloo esimesel kriitiliste mineraalide kohtumisel Pariisis.

Kommentaarid (13)
Copy
Tagasi üles