Uuring: kõrge euribor pärsib kodulaenu võtmist

BNS
Copy
Kodulaen. Pilt on illustratiivne.
Kodulaen. Pilt on illustratiivne. Foto: Priit Simson

Kõrge euribor ja sellest tulenev igakuine suur laenumakse ning üldine elukalliduse kasv ja pere finantsseis on peamised põhjused, mis mõjutavad Eesti inimeste kodulaenuotsuseid, selgus Citadele panga tellimusel uuringufirma Norstat poolt läbi viidud uuringust.

Kodulaenu võtmise otsuse juures nimetab peamise aspektina üle kolmandiku inimestest – 35 protsenti – liiga kõrget euribori määra ja sellest sõltuvat igakuist laenumakset. Võrdselt 27 protsenti toovad kaalutluse alusena välja oma finantsseisundi ja üldise elukalliduse kasvu.

Enim mõjutab kõrge euribor ja elukalliduse tõus Eestis nooremat vanuserühma ehk kuni 40-aastaseid. Vanuserühmas 30–39 aastat toob euribori kõrge määra võtmetähtsusega välja 45 protsenti ning elukalliduse tõusu 32 protsenti. Kuni 30-aastaste seas nimetab euribori murekohana koguni 47 protsenti ja elukalliduse kasvu 36 protsenti. Enam kui 40-aastaste puhul on need aspektid juba märkimisväärselt madalamad – intressimäära toob laenuotsuse langetamisel kaalukaima aspektina välja pisut üle kolmandiku ning elukalliduse omakorda ligi veerand inimestest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles