Eesti kaubanduse müük on kukkunud aasta aega järjest

Toimetas Carl-Robert Puhm
Copy
Jaekaubandus.
Jaekaubandus. Foto: Toomas Huik

Statistikaameti andmetel oli jaekaubandusettevõtete müügitulu augustis 912 miljonit eurot. Eelmise aasta sama kuuga võrreldes vähenes müügitulu püsivhindades 8 protsenti.

Statistikaameti analüütiku Johanna Linda Pihlaku sõnul on jaekaubandusettevõtete müügitulu langenud viimased kaksteist kuud. Augustis mõjutasid müügitulu langust enim tööstuskaupade kauplused, kus eelmise aasta sama kuuga võrreldes vähenes müük 11 protsenti. «Müügitulu langes enamikul tegevusaladel, vaid apteekides ja kosmeetikatarvete kauplustes kasvas müük aastaga 4%,» lisas Pihlak.

Tööstuskaupade kauplustest vähenes müügitulu kõige rohkem ehk 23 protsenti posti või interneti teel kaupu müüvates kauplustes. Keskmisest enam ehk 16 protsenti vähenes müügitulu veel muudes spetsialiseeritud kauplustes, kus kaubeldakse peamiselt arvutite ja nende lisaseadmete, raamatute, sporditarvete, mängude, mänguasjade ja muuga ning 15% kasutatud kaupade kauplustes, kioskites, turgudel ja otsemüügil.

Nii toidukaupade kaupluste kui ka mootorikütuse jaemüügiga tegelevate ettevõtete müügitulu langes eelmise aasta augustiga võrreldes 4 protsenti.

Juuliga võrreldes kasvas augustis jaekaubandusettevõtete müügitulu ühe protsendi. Sesoonselt ja kalendaarselt korrigeeritud andmete põhjal jäi müük eelmise kuu tasemele.

2023. aasta esimese kaheksa kuuga vähenes jaekaubandusettevõtete müügitulu 9 protsenti võrreldes eelmise aasta sama perioodiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles