Rahapesu büroo valus kohtukaotus: «Meie poole ei saa vaadata, kui riskid realiseeruvad.» (6)

Meinhard Pulk
, ajakirjanik
Copy
Sahtlisse firmasid loov, neile tegevuslube taotlev ning siis võõrandav Hannes Rosin tõi rahapesu andmebüroole kaasa pika ja keerulise kohtuprotsessi.  
Sahtlisse firmasid loov, neile tegevuslube taotlev ning siis võõrandav Hannes Rosin tõi rahapesu andmebüroole kaasa pika ja keerulise kohtuprotsessi.  Foto: Illustratsioon: Artur Kuus

Rahapesu andmebüroo (RAB) hoogne võitlus krüptomaailma varjukülgedega on vastaspoole hinnangul avantüristlik juriidiline teerull, büroo omakorda näeb, et nende lähenemine on seadnud nad teistele riikidele eeskujuks.

Kahe aasta tagusel krüptorahafirmade tegevuslubade praktikat tutvustaval seminaril ütles rahapesu andmebüroo vastne juht Matis Mäeker: «Kui 50 ettevõtet asub paarikümnel ruutmeetril ja meie diskussioon on selles, et kas see haldusakt, millega me tegevusload kehtetuks tunnistasime, on proportsionaalne – meie ei talu neid, see ei ole võimalik, et te teenust selliselt osutate.»

Mäeker viitas oma sõnavõtus Hannes Rosinale. Mehele, kes on endale üheks peamiseks elatusallikaks teinud firmadele Eestis tegevusloa saamise ja nende seejärel mahamüümise. Too Mäekeri repliik justkui tõestanuks viimasele, et RABi eesmärk on seaduslikkusest hoolimata teerulliga krüptofirmadest üle sõita. Mõned kuud varem, aprillis 2021, oli Rosin taotlenud RABilt tegevusluba järjekordsele kaheksale firmale. Tulemuseks oli RABi ja Rosina vaheline pikk ja lohisev kohtuprotsess, mis andis võidu Rosinale.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles