Valitsus võib pakkuda väikeinvestoritele 200 miljoni ulatuses riigi võlakirju

PM Majandus
Copy
Euro rahatähed. Pilt on illustratiivne.
Euro rahatähed. Pilt on illustratiivne. Foto: IMAGO

Valitsus peab riigieelarve defitsiidi katteks raha laenama ning rahandusministeeriumil on plaan, et 200 miljoni euro ulatuses võiks võlakirju pakkuda ka Eesti inimestele, kirjutab ERR.

Teisipäeval lõppenud LHV Grupi allutatud võlakirjade märkimine, kus pank läks Eesti turult kaasama 35 miljonit eurot, osutus üle ootuste edukaks. Emissioonist võttis osa 16 255 investorit, kes märkisid allutatud võlakirju kokku 407,5 miljoni euro eest. Emissiooni esialgne maht märgiti seega üle 16,3-kordselt

Kuna enamikele investoritele ei antud kätte soovitud arv võlakirju, jääb nüüd Eesti väikeinvestoritele kätte umbes 370 miljonit eurot vaba raha, mis ootaks nagu paigutamist. Sellest sooviks kasu lõigata ka Eesti riik.

«Plaan või ka minu soov on olnud see, et me ikkagi järgmise aasta esimeses pooles pakume ka Eesti jaeinvestoritele või laiemalt jaeinvestoritele võimalust riigi võlakirju soetada. Põhiliine koht on seal see, et investorile võib see intress tulla mõnevõrra kallim, mida siis justkui riik peab rohkem maksma, aga teise käega saaksid me oma Eesti inimesed ka selles osa,» selgitas rahandusminister Mart Võrklaev ERR-ile.

Loe pikemalt ERR-i uudisteportaalist.

Eesti võttis neljapäeval veel 285 miljonit laenu

Eesti emiteeris neljapäeval vähempakkumisega oksjonil 81 miljoni euro väärtuses 6-kuise ja 204 miljoni euro väärtuses 12-kuise tähtajaga võlakirjasid.

Emiteeritud 6-kuiste ja 12-kuiste võlakirjade keskmine tootlus tähtajani oli vastavalt 4,088 ja 4,111 protsenti, teatas rahandusministeerium. Tegu on kolmanda korraga selle aasta jooksul, mil Eesti riik emiteeris lühiajalisi võlakirju.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles