Ekspert: Euribori tõus on suunanud koduotsijad Tallinna lähivaldadesse

BNS
Copy
Kinnisvarakuulutused
Kinnisvarakuulutused Foto: Margus Ansu

Kinnisvara24 tegevjuhi Urmas Uibomäe sõnul on kasvav Euribor pannud koduotsijad varasemast suurema dilemma ette – kas maja Tallinna eksklusiivses piirkonnas ikka väärib suure laenukoormuse võtmist, kui poole tunni auto- või rongisõidu kaugusel pealinnast saab samaväärse eramu 100 000–200 000 eurot odavamalt.

«Kinnisvaraportaali statistika näitab, et koduotsijad huvituvad üha rohkem Tallinna lähiümbruse valdades pakutavast kinnisvarast, kus on toimiv infrastruktuur ning läheduses olemas koolid ja lasteaiad. Väikeasumite ja -linnade populaarsusele on aidanud kaasa ka nende rahulikum ja inimsõbralikum elukeskkond,» märkis Uibomäe pressiteates.

Samas on pealinn endiselt koduotsijate esimene eelistus, sest Tallinnas käiakse enamasti tööl ning sinna on koondunud teatrid, kinod, restoranid ja muud meelelahutusasutused. Tallinna parimateks elamupiirkondadeks on juba aastaid peetud Nõmmet, Kakumäed ja Piritat, mis on kergitanud ka sealsete majade hinna kõrgustesse. «Kõrge Euribori tingimustes tekibki paljudel dilemma, kas kolmandiku võrra suurem investeering Tallinna eksklusiivsesse elamupiirkonda tasub end ära,» rääkis Uibomäe.

Kui võrrelda näiteks kahte 2000. aastate keskpaigus ehitatud sama suurusega kahekordset maja Kakumäel ja Keilas, siis nende hind erineb ligi 40 protsenti – üle 220 ruutmeetrine elamu Kakumäel maksab 650 000 eurot, sarnase maja eest Keilas küsitakse aga 395 000 eurot.

Kinnisvaraportaali juhi sõnul kasvab Keila elanike arv iga aastaga ning sinna ehitatakse uusi kortermaju, mille korterite hind hakkab lähenema juba pealinna omadele. Müügikuulutuste statistikat vaadates on Keila majade eest küsitav hind tõusnud aastaga ligi 40 protsenti ning mõned maksavad pool miljonit ja enamgi.

Tallinna kuldsest ringist veidi kaugemale jääb Kehra, mis on tuntust kogunud eelkõige paberivabriku järgi. Kui võrrelda käesoleval aastal ehitatud 160 ruutmeetri suurust maja Kehras aasta vanema ehitisega Pirital, siis nende hinnavahe on üle 200 000 euro.

Sarnane kaalukauss tekib ka ridaelamuid võrreldes. Viimase viie aasta jooksul valminud ridaelamuboksid Pirital, Nõmmel, Kehras või Rae vallas Järvekülas maksavad hinnavahemikus 255 000–599 000 eurot. Ka nende puhul tuleb elamise eest Pirital või Nõmmel välja käia ligi 200 000 eurot rohkem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles