Venemaa plaanib rubla päästmiseks naasta nõukaaega (11)

Erkki Erilaid
Copy
Viimasel ajal on ühe USA dollari eest makstud 96–97 rubla, kuid Venemaa keskpanga plaanide järgi ei tohiks dollar olla väärt rohkem kui 90 rubla.
Viimasel ajal on ühe USA dollari eest makstud 96–97 rubla, kuid Venemaa keskpanga plaanide järgi ei tohiks dollar olla väärt rohkem kui 90 rubla. Foto: Imago/Sergei Pjatakov

Venelaste nostalgiline ihalus nõukogude aja järele võib saada vähemasti rahaturul peagi tõeks, sest valitsus kaalub rahasüsteemi muutmist nii, et sise- ja väliskaubanduses kasutataks eraldi valuutasid.

Venemaa majandusminister Maksim Rešetnikov tegi nädala alguses ettepaneku, et tänavu kõvasti rappida saanud rubla kurssi võiks stabiliseerida Hiina eeskujul, kus sise- ja välisturgudel kauplemiseks kasutatakse erinevat raha. Rubla väärtuse langus on ministri sõnul olnud lubamatult suur, selle kurss kõigub liiga palju, mis häirib nii väliskaubandust kui ka börsiinvestoreid ning kiirendab üldist hinnatõusu. Hiina finantssüsteem aga töötavat õlitatult ja jüaani mõjujõud maailmas aina kasvab.

Et reguleerida oma raha vahetuskurssi ja säilitada kontroll välisinvesteeringute üle, tugineb Hiina rahandus kahe valuuta süsteemile. Hiina renminbisid (RMB) kasutatakse riigisiseste tehingute tegemiseks Mandri-Hiinas, samas kui Hiina jüaani (CNY) kasutatakse näiteks Hongkongis ja rahvusvahelisteks tehinguteks.

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles