Eesti Pank ennustab majanduse kardetust suuremat langust ja tööpuudust (5)

Erkki Erilaid
, majandusajakirjanik
Copy
Eesti avatud majandus sõltub partnerite ja ekspordi sihtriikide käekäigust. Näiteks said moodul- ja elementmajade tootjad kannatada Rootsi ja Norra kinnisvaraturu jahenemise tõttu.
Eesti avatud majandus sõltub partnerite ja ekspordi sihtriikide käekäigust. Näiteks said moodul- ja elementmajade tootjad kannatada Rootsi ja Norra kinnisvaraturu jahenemise tõttu. Foto: Elmo Riig

Eesti Panga hinnangul on majanduse seis kehv. Kui juunis ennustati tänavuseks aastaks protsendilist majanduslangust, siis nüüd kaheprotsendilist. Järgmisel aastal pöördub majandus küll kasvule, kuid taastumine läheb härgamisi.

Keskpanga presidendi Madis Mülleri sõnul on head niipalju, et väga kiire hinnatõus on Eestis läbi saanud ja tööhõive püsib vaatamata pikemale majanduslangusele endiselt tugev.

Suuremad tagasilöögid on tabanud aga tööstussektorit, millel on tulnud hakkama saada tarneprobleemide, peamiste eksporditurgude languse, vahetuskursi kallinemise ja tootmiskulude tõusuga. «Eksportivate ettevõtete konkurentsivõime väheneb,» nentis Müller. «Sellele ja riigieelarve tasakaalustamisele tuleb tõsiselt tähelepanu pöörata.»

Keskpanga asepresidendi Ülo Kaasiku sõnul väheneb eriti kiiresti nõudlus näiteks Põhjamaade ehitusturul. «Ettevõtete kulud kasvad samas kiiresti ning seoses sõjaga on muutunud tarneahelad, sest Ukraina või Valgevene kaubad ei liigu enam,» ütles Kaasik.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles