Milliseid telefone ostetakse koolilastele?

PM Majandus
Copy
Tele2 esindus.
Tele2 esindus. Foto: Elmo Riig / Sakala / Scanpix

Esimene koolikuu hakkab lõpusirgele jõudma. Sellega seoses uuris Tele2 värskest müügistatistikast, millised nutitelefonid on koolilaste seas populaarsed.

Vanematel on vaja koolilapsega iga päev ühenduses olla, et organiseerida tema trennides käimist, kojusõitu või sõpradele küllaminekut. Seetõttu tähendab kooli algus sageli lisaks seljakotile ja vihikutele uue nutitelefoni soetamist. Tele2 soovitab lapsele telefoni ostmisel silmas pidada hinda, mälumahtu, kaamera võimekust ja turvalisust. Müügistatistika põhjal ühtivad need õpetussõnad ka enim soetatud nutitelefonidega.

Xiaomi Redmi 12C

Nutitelefon on pere jaoks märgatav kulu ning kuna lastel kipuvad asjad ununema, kaotsi minema või maha kukkuma, on mõistlik teha valik soodsama telefoni kasuks. Samuti tuleks telefonile kindlasti lisada kaitseekraan ja kaaluda seadmekindlustust, mis aitab katta remondiga seotud kulud.

Eelnevat näitas ka statistika. Näiteks osteti koolilastele Xiaomi Redmi 12C telefone, mille eest tuleb välja käia 119 eurot. Tegemist on hea esimese nutitelefoniga, mis katab mõistliku hinnaga kõik lapse põhivajadused. Nutikellade puhul olid augustis ja septembris populaarsed lastele mõeldud Garrett Kids Twin 4G, mis maksab 89 eurot, ja Huawei Watch GT3 kell, mille hinnad algavad 149 eurost.

Samsung Galaxy A34

Nooremate koolilaste jaoks on telefon suuresti meelelahutus. Lapsed tahavad katsetada erinevaid mänge ja laevad alla rakendusi, mis nõuavad telefonilt korralikku mälumahtu. Seetõttu tasuks mööda vaadata 16 GB mäluga telefonidest, mis võivad mängude laadimisel aeglaseks muutuda.

Mõistliku hinnaklassi ja suure 128 GB mäluga telefon on näiteks Samsung Galaxy A34, mis oli ka kooli alguse ostudes populaarne mudel. Telefoni hinnaklass on ka koolilapsele sobiv ehk 319 eurot.

Apple Iphone 11

Põhikooli ja keskkooli õpilaste vajadused on nooremate omast erinevad. Nad ei mängi enam nii palju telefonis ja kasutavad selle asemel rohkem sotsiaalmeediat. Nad soovivad jäädvustada oma elus toimuvat, et kõike sõpradega jagada ja tahavad seetõttu hea kaameraga telefoni. Samuti võib noorte jaoks muutuda olulisemaks telefoni bränd.

Seetõttu soetavad Apple'i usku lapsevanemad noortele brändi odavamaid mudeleid. Näiteks on hästi kaubaks läinud Apple Iphone 11, mille täishind on 469 eurot. Tegemist on hea pakkumisega, mida mõjutab peagi turule jõudev iPhone 15 seeria. Vanema, iPhone 11 tugevusteks on kvaliteetsed kaamerad nii ees kui ka taga ning turvaline ja täpne FaceID näotuvastus.

Turvalisus on äärmiselt oluline

Lapsevanemate jaoks on kõige olulisem tagada laste turvalisus. Paraku kaasnevad nutiseadmete ja interneti kasutamisega ohud, nagu küberkiusamine ja seksuaalne väärkohtlemine. Seetõttu tuleb lastele varakult selgitada, millised ohud peituvad internetis ja kuidas tuleks veebiavarustes käituda. Laps ei pruugi ise näiteks taibata, et internetimängus kohatud inimene ei ole alati see, kes ta väidab end olevat. Samuti seda, mis võib kaasneda internetis piltide või isikuandmete jagamisega. Üldse oleks parem, kui noored teadvustaksid varakult, et kõik, mis internetti jagatakse, sinna ka jääb.

Tehnilistest lahendustest tulevad lapsevanemale appi tarkvarad, mis võimaldavad seadistada sisufiltreid ning blokeerida ligipääsu sobimatutele või vanusele mitte vastavatele veebilehtedele ja rakendustele.

See aitab kaitsta lapsi pornograafia, vägivalla või muu ebasobiva sisu eest. Nooremate laste puhul saab seadistada nutiseadmele interneti kasutamise piiranguid, et nad ei satuks lehekülgedele, mis on potentsiaalselt kahjulikud või ebasobivad. Hea mõte on kasutada ka erinevaid vanemliku järelevalve lahendusi, mida on olemas kõikidele tuntumatele arvutite ja nutiseadmete operatsioonisüsteemidele.

Mööda ei tasu vaadata ka viiruse- ja pahavaratõrje tarkvaradest. Näiteks Tele2 pakub klientidele peamiselt ühe maailma parima viirustõrjena tuntud Bitdefenderit, mis võimaldab seadmetele määrata muu hulgas ekraaniaja piiranguid ja pakub lapsevanematele järelevalve võimalusi.

Tele2 võitleb laste kuritarvitamise vastu veebis koos ECPATiga ehk koostöös üleilmse kodanikuühiskonna organisatsioonide võrgustikuga, mille eesmärk on lõpetada laste seksuaalne ärakasutamine. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles