Tarbijakaitse selgitab: käibemaksust tulenev hinnatõus ei pea toimuma juba sel aastal

PM Majandus
Copy
Tarbijakaitse ja Tehnilise Järelevalve Amet.
Tarbijakaitse ja Tehnilise Järelevalve Amet. Foto: Kermo Benrot / Scanpix

Järgmise aasta 1. jaanuarist jõustuvat käibemaksumäära tõusu on kauplejatel poodides võimalik ellu viia selliselt, et tarbija jaoks hoitakse hinnad võimalikult kaua madalad – selleks on ühe variandina soovitanud tarbijakaitse ja tehnilise järelevalve amet (TTJA) võtta ajutiselt kasutusele kahe hinnaga hinnasildid, teatab ameti esindaja.

«TTJA jaoks on tarbija õiguste kaitse vaates olulisim tagada õige ja selge hinnainfo ehk sama hind hinnasildil ja kassas. Kui kaupleja soovib alates 1. jaanuarist hindu tõsta, võib juba varem panna toodetele hinnasildid, millel on selgelt märgatavalt kaks hinda – hind kuni 31. detsembrini ja hind alates 1. jaanuarist. Selliselt saab toodete hindu võimalikult kaua madalal hoida ehk tarbija jaoks ei tõuseks toodete tegelikud hinnad enne käibemaksutõusu reaalset jõustumist,» selgitas TTJA ettevõtluse osakonna juhataja Ulrika Paavle.

Riik ei määra hindu

Hinnakujundus on Eestis vaba, mis tähendab seda, et riik hinna määramisse ei sekku ning iga kaupleja võib müüa kaupu mis tahes hinnaga. Samuti on igal kauplejal võimalik käibemaksutõusu kulu oma hinnastamisotsustes enda äranägemise järgi tasandada. Teades, kui tihe konkurents on jaekaubanduses juba täna, siis võib loota, et hinnamuutus ei kajastu enne, kui kauba müümisega kaasnevad täiendavad kulud.

«Uuest aastast rakenduva käibemaksutõusu valguses on mõistetav, et tavakaubanduses, eriti suurtes kauplustes, on keeruline üle öö hindu muuta, võttes arvesse, et valdavalt vahetatakse kaupadel hindu käsitsi. On toodud paralleele euro kasutuselevõtuluga, kuid selgitame, et siis oli olukord teine – toona oli hinnainfo korrektne, kuigi teises vääringus. Tänasega sarnane käibemaksutõus oli 1. juulist 2009 – tookord võeti 18 protsendilt 20 protsendile käibemaksu tõstnud seadusemuudatus vastu alles 18.06.2009 ja juba 1.07 jõustus, mistõttu oli kaupmeestel väga keeruline reageerida. Praegu on aga kaupmeestel aega, et leida lahendus,» täiendas Paavle.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles