Põllumees: Läti-Leedu kasutavad kütuseaktsiisi miinimummäära, aga meil hakatakse maksu tõstma! (4)

Liina Laks
, majandusajakirjanik
Copy
Põllumeeste ühistu Kevili nõukogu juht Andres Oopkaup.
Põllumeeste ühistu Kevili nõukogu juht Andres Oopkaup. Foto: Marko Saarm

Põllumeeste ühistu Kevili nõukogu juht Andres Oopkaup ütleb, et ei taha kurta – hakkama saab igal juhul. Aga ta ei mõista, miks peab Eesti valitsus tegema oma ettevõtjate elu keerulisemaks, kui see olla võiks.

Kriitikanooli Oopkaupil jagub. «Riik küll kehtestas põllumeestele eriolukorra, aga ma ei oska tuua ühtegi praktilist näidet, kuidas sellest kasu oleks,» teeb ta otsa lahti. «Täiesti tühi otsus! Olgu, sa saad maksepuhkust taotleda, kuid seda said ju kõik laenajad niigi teha! Aga kõik, kellel on laen, teavad ju, et kui küsid maksepuhkust, siis intressid lähevad üles – see otsus on, nagu Joel Steinfeldi laulus öeldakse, vihmamantel uppujale,» ütles Oopkaup.

«Eesti regulatiivorganid ei püüagi mõelda rahvusvahelise konkurentsi kontekstis – meil pole ühtegi näidet, kus konkurentsieelis tuleks valitsuse otsusest, pigem vastupidi. Koormisi ja nõudeid on kasvatatud ükskõik mis ettekäändega ja ainult raha kogumise eesmärgil. Näiteks kütuseaktsiis: kütuseaktsiisi hakati koguma selle nimel, et ehitada ja hoida korras teid. Traktor teed ei lõhu, sest kulutab oma kütuse põllu peal, selle eest maksame vähem – loogiline! Aga nüüd plaanib valitsus kehtestada uued maksud. Juba praegu on Eesti kütuseaktsiis kõrgem kui muudes Euroopa riikides, ka Läti-Leedu kasutavad EL miinimummäära – aga meil hakatakse aktsiisi tõstma,» kirjeldas Oopkaup.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles