Intressitõus ja inflatsioon lõid meretuuleparkide arendajate plaanid segi (6)

Erkki Erilaid
Copy
Meretuulepargi rajamiseks vajaminev investeering on kaks-kolm korda suurem kui maatuulepargil ja kuni neli korda suurem kui päikesepargil. Fotol Saksamaal Helgolandi lähedal asuv RWE meretuulepark.
Meretuulepargi rajamiseks vajaminev investeering on kaks-kolm korda suurem kui maatuulepargil ja kuni neli korda suurem kui päikesepargil. Fotol Saksamaal Helgolandi lähedal asuv RWE meretuulepark. Foto: Christian Charisius/Pool via REUTERS/ Scanpix

Avameretuulikute püstitamine ei tasu enam ära, sest elektri hind on liiga madal, samas kui ehitus- ja rahastamiskulud on märgatavalt tõusnud. See on sundinud mitmeid energiafirmasid oma projekte peatama.

Kuigi nii olemasolevate kui ka kavandatavate avamere tuuleprojektide koguarv kasvab, maadleb valdkond praegu majanduslike ja finantsprobleemidega nagu teisedki majandussektorid. Viimastel kuudel on avamere elektritootjad üha enam kaevanud nii tootmiskulude kui ka hinnakõikumiste suurenemise üle, mis mõjutab oluliselt nende käimasolevaid ja tulevasi ettevõtmisi.

Kuu alguses teatas suurenenud kuludest näiteks Skandinaavia mereenergiatootja Ørsted, mille aktsia väärtus langes kohe veerandi võrra. Ørsted võitis tuulefarmilepingud USAs Connecticuti, New Yorgi ja New Jersey ranniku lähistele 2018. ja 2019. aastal, lubades müüa nende projektide elektrit fikseeritud hinnaga. Nagu kirjutas The Wall Street Journal, on lubade viibimine, kulude kasv ja intressimäärade tõus nende kasumilootused nüüdseks põhimõtteliselt põlema pannud. Suvel peatas intressimäärade tõusu tõttu oma suure avamerepargi projekti Rootsi Vattenfall, kusjuures nende hinnangul on mereparkide ehituskulud sel aastal tõusnud 40 protsenti.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles