A1000 kaupluseketi juht: poodidel on suur kiusatus maksutõusu varjus hindu tõsta

PM Majandus
Copy
A1000 Market Lasnamäel.
A1000 Market Lasnamäel. Foto: Eero Vabamägi / Scanpix

Odavpoodide keti A1000 Market juhi Tarmo Lauringu sõnul on oodata, et peale Selveri üritavad mitmed teisedki ketid tõsta käibemaksu ettekäändel hindasid enne jaanuari ja rohkem kui kaks protsenti ning tarbijate kaitsmiseks võiksid jaekaupmehed ise sõlmida ausa kauplemise kokkuleppe.

Ärileht kirjutas eile, et Selveril oli plaanis tõsta hindu enne, kui kaheprotsendiline käibemaksutõus jaanuaris kohale jõuab, kuid sellest plaanist loobuti.

«Septembris hindade tõstmine pole kuidagi põhjendatav jaanuarist kehtima hakkava uue aktsiisiga. Samas on meil on vaba konkurents ja kallimas poes maksabki sama kaup iga päev kolmandiku võrra rohkem ja tarbija teeb oma valikud ise. Ebaeetiline on aga lihtsalt juurdehindluse tõstmine aktsiisitõusu ettekäändel,» ütles Lauring.

«Sektoris liigub juba mitu kuud info sellest, et mitu ketti plaanib hindasid aktsiisitõusust märksa varem ning oluliselt rohkem kui kaks protsenti tõsta. Pigem on oodata kahe protsendi asemel keskmiselt 5–7-protsendist hinnatõusu. Tundub väike vahe, aga suurte mahtude juures on teenitavad summad kolossaalsed. Kui arvestada, et näiteks 800-miljonilise aastakäibe juures tõstetakse hindasid kahe protsendi võrra lihtsalt üks kuu varem, teeb see 1,3 miljonit kasumit lisaks,» ütles Lauring.

«Samamoodi on kallimad ketid tegelikult inflatsiooni kattevarjus suurendanud oma juurdehindluse protsenti viimase pooleteise aasta jooksul korduvalt ning seda kinnitavad nii tootjad, Eesti Toiduainetööstuse Liit kui meie oma sisseostuhindade analüüs,» ütles Lauring.

Kaupmehed võiksid sõlmida kokkuleppe

«Praegu võiks järgmise hinnatõusu pidurdamiseks näiteks tarbijakaitse vedamisel sõlmida erinevate sektorite ettevõtted ise ausa kauplemise leppe, et hinda ei tõsteta rohkem kui käibemaksu jagu. Eks iga kaupmees saab siis ise valida, kas soovib liituda ja seda ka oma klientidele välja öelda,» ütles A1000 Marketi juht.

A1000 Market odavpoodide ketti kuulub 13 kauplust üle Eesti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles