PM ARHIIV Riik maksab kiirematele saastava ahju väljavahetamise kinni (4)

Merike Lees
, majandusajakirjanik
Copy
Vaha ahju asemel saab valida kas uue ahju, soojuspumba või hoopis kaugküttega liitumise.  
Vaha ahju asemel saab valida kas uue ahju, soojuspumba või hoopis kaugküttega liitumise.  Foto: Pärnu Postimees

Septembris saavad suurema õhusaastega piirkondades elavad eramajaomanikud taotleda riigi kulul küttekolde uuendamist või väljavahetamist. Raha antakse kindel summa ja hinnanguliselt jagub seda vaid 1850 küttekoldele.

Ettevõtluse ja Innovatsiooni Sihtasutuse (KredEx) makstavat toetust saab küsida näiteks vana ahju asemele uue, vähem saastava ahju ehitamiseks või selle soojuspumbaga asendamiseks, aga ka vana katla uue katla või soojuspumbaga asendamiseks. Toetust saab ka oma elamise kaugküttega liitmiseks.

«Kuigi paljude teiste maailma riikidega võrreldes on Eestis puhas õhk, näitavad uuringud, et kütteperioodil on just kohtküte linnades üks olulisi õhusaaste põhjustajaid,» ütles kliimaminister Kristen Michal (RE). «Toetades vana ahju asemele uue ehitamist või siis keskkonnasõbralikumale kütteviisile üleminekut, aitame inimestel teha õhukvaliteeti parandavaid valikuid, mille boonuseks on ka parem tuleohutus ja energiatõhusus.»

Toetust saab küsida, kui elamus on vana ahi või katel. Toetuse abil on võimalik ehitada uus ahi, paigaldada uus katel, õhk-vesi-soojuspump, maasoojuspump või liituda kaugküttega.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles