Rain Palmiste valitsusele: ärge tekitage uuesti kahekohalist inflatsiooni (4)

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Rain Palmiste
Rain Palmiste Foto: Rene Riisalu

«Valitsuse viimaste otsuste ja plaanide taustal on selge, et see on otsetee kahekohalisse inflatsiooni. Käibemaksumäära tõus, võimalik plastpakenditasu ja suhkrumaks tõstab tarbija jaoks märkimisväärselt toiduainete hindu,» ütleb üle riigi suuri kauplusi ja tanklakette pagaritoodetega varustava Mantinga Eesti juht Rain Palmiste.

«Kõik lisamaksud ja maksutõusud lähevad pikema jututa otse toiduainete lõpphinda, sest suur osa toiduainetööstusest lapib siiani Ukraina sõja puhkemisel tekkinud perioodi kahjumit ning tootjatel pole lihtsalt ruumi toote müügihinna alandamiseks. Saame õige pea praeguse ühekohalise inflatsiooni tagasi kahekohaliseks,» nendib Palmiste.

Palmiste sõnul on võimalik suhkrumaks tootjate jaoks Pandora laegas. «Alustatakse karastusjookidest, aga nii mõnegi riigi kogemus näitab, et valitsus hakkab sinna aegamööda erinevaid tootegruppe lisama. Lõpuks maksustatakse kohupiimast veeni. Näiteks Soomes on ka pudelivesi «suhkrumaksuga» maksustatud,» märgib ta.

«Kui ettevõttel on kasum kehv või nullis, siis tõmmatakse esmajoones kulusid maha. Optimeeritakse ahelaid ja viimases hädas koondatakse töötajaid. Praegu jääb valitsuse viimaste otsuste ja sõnumite põhjal mulje, et maksustame kõike ja kõiki, aga riigisektori kulutused suuresti ei muutu. Ehk oleks maksutõusude taustal aeg ka ennast koomale tõmmata,» lisab Palmiste.

«Kui peaminister väidab, et on vaja teha suuri kulutusi seoses riigikaitsega, siis selle vastu pole enamikul Eesti elanikel suure tõenäosusega midagi. Miks siis mitte kehtestada sihtotstarbeline maks kõikide nende umbmääraste ja lihtsalt eelarve aukude lappimiseks mõeldud maksude asemel ning pakkudagi välja riigikaitsemaks,» soovitab Palmiste.

Mantinga sortimendis on umbes 1000 toodet, millega ettevõte varustab suuri kauplusi ja tanklakette üle Eesti. Leedu päritolu ettevõtte Mantinga toob Eesti turule külmutatud pagaritooteid, leiba, magusaid küpsetisi, sõõrikuid, maiustusi, jäätist, aga ka mitmeid soolaseid tooteid, võileibu ja kastmeid. Mantinga varustab oma toodetega muuhulgas suuri kauplusekette nagu Selver, Rimi ja Maxima ning tanklakette nagu Circle K ja Olerex.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles