Paavo Truu: kui tööpuudus jääb madalaks, elame kriisi üle (2)

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Coop Panga finantsjuht Paavo Truu paneb inimestele südamele, et hoiustada ja säästa tasuks järjepidevalt kõigil, et olla valmis. ootamatusteks.
Coop Panga finantsjuht Paavo Truu paneb inimestele südamele, et hoiustada ja säästa tasuks järjepidevalt kõigil, et olla valmis. ootamatusteks. Foto: Taavi Sepp

Kuigi Eesti majanduses on mitme indikaatori põhjal majanduskriis justkui käes, piirdub suurem tagasilöök hetkel vaid teatud sektoritega ja laiemalt saavad Eesti inimesed tänu madalale tööpuudusele hakkama. Seda tuleb hoida: hetkel on valitsusel kõige olulisem leida viise tööhõive toetamiseks, mitte nõrgestada ettevõtteid uute regulatsioonide ja maksudega, kirjutab Coop Panga finantsjuht Paavo Truu.

Kriis on ilmselt üks meedias enimkasutatud sõnu viimase kolme aasta jooksul – tervisekriis, energeetikakriis, julgeolekukriis ja nüüd siis majanduskriis. Majanduskriisi definitsioone võib olla erinevaid sh üsna levinud on rääkida majanduskriisist, kui SKT langeb mitmeid kvartaleid järjepanu. Eestis on see käes - Statistikaameti andmetel on SKT püsivhindades langenud juba alates 2022. aasta teisest kvartalist ja langus on olnud tugev (2023. aasta teises kvartalis langus eelmise aasta teise kvartali suhtes -2,9%).

Selles kontekstis on üsna ootamatu, et vaatamata pikale SKT langusele on muud majanduskriisiga tavapäraselt kaasnevad kannatused nagu ettevõtete massiline pankrotilaeine, järsult suurenenud töötus, kinnisvarade sundmüügid jms. olnud pigem tagasihoidlikud, piirdudes konkreetsete tööstusharude või ettevõtetega.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles