Päevatoimetaja:
Angelina Täker

Miljardär: kui töötajad on tööl kodukontoris, on nad tegelikult puhkusel (1)

Copy
Kontorist eemal töötamine on toonud USAs kaasa tööpäevade pärastlõunatel golfimise buumi
Kontorist eemal töötamine on toonud USAs kaasa tööpäevade pärastlõunatel golfimise buumi Foto: Marko Saarm/Sakala/Scanpix

Kui töötajad pole kontoris laua taga, siis nad ei pruugi üldse tööd teha. Seda väitis miljardär ja New Yorgi endine linnapea Michael Bloomberg, kelle sõnul ei saa öelda, et kodukontoris töötajad ei tee üldse tööd, kuid seda tuleks lugeda puhkusel olekuks.

«Mina ei tea, kas kodukontoris töötamist saab tööks lugeda,» ütles Bloomberg. «Ma olen kuulnud, et iga golfiväljak on juba kolm suve mängijaid täis. Neil on rekordkülastatavus. See pole naljakas, vaid traagiline.»

Tema sõnul viitab see, et kodukontoris töötaja võib jalutada minema golfi mängima ja ülemust sellest mitte teavitada.

Stanfordi ülikooli ökonomistid Alex Finan ja Mick Bloom avaldasid uuringu, mille järgi on kodus töötamine golfi mängimise buumi põhjus. Pandeemia järel on tööpäevade pärastlõunatel golfiväljakud rahvast täis.

Selle kõige lihtsam seletus on, et äsja avastatud kodus töötamisega kaasnev järelevalve puudumine on loonud uue vabaduse, mida osa töötajaid kasutab aeglasema töötempoga ajal golfi mängimiseks.

Kuid vastupidiselt Bloombergi eeldusele pole Bloomi ja Finani sõnul golfi mängimise kasv viinud produktiivsuse languseni. Seni kuni töötaja teeb töö ära, pole probleemi, isegi kui ta leiab tööajast aega golfi mängimiseks.

Paindliku töötamise vastast Bloombergi see ei rahulda. Ka mitmete teiste suurettevõtete juhatuse esimehed peavad hädavajalikuks, et inimesed käiksid kontoris tööl. Nende seas on JPMorgani juht Jamie Dimon, Twitteri juht Elon Musk ja Alphabeti pealik Sundar Pichai.

Augusti algul ilmus Washington Postis Bloombergi kirjutatud arvamuslugu, kus ta väljendas rahulolematust ametnike suhtes, kes logivad tööle sisse eemalt. Ta väitis, et maksumaksjad peavad ikka kinni maksma nende kontorites asuvad tööpinnad.

96 miljardi dollari suuruse varandusega Bloomberg ütles, et kaugtöö on muutnud Washington D. C. iseenda varilinnaks. Tema sõnul on maksumaksja raha raiskamine, et makstakse tühjalt seisvate kontoripindade eest.

«See on juba läinud liiale. Pandeemia on läbi. Igasugused vabandused, mis lubavad kontoriruumidel tühjana seista, peavad samuti lõppema,» kirjutas ta. «Meie juhid on näinud, kui hea see on, et töötajad tulevad tagasi kontorisse tööle. Eriti käib see alles karjääri alustavate töötajate kohta.»

Bloomberg ei taha öelda, et kodust töötamine mõjutab just nooremaid töötajaid, kuid kontoris olles on võimalik parem mentorlus ja kogemuste omandamine. Tõenäoliselt kannatavad ka kodus töötajad seetõttu, et juhid eelistavad kontoris töötajaid, keda nad näevad tihedamini. Teisest küljest aitab kodus töötamine hoida kokku töö ja kodu vahel sõitmise aega, mis jätab rohkem aega perele.

Bossid kaotavad kannatuse kodus töötamise sõjas

Bloombergi arvamust jagas ka Jeffreisi juht Rich Handler, kelle sõnul pole alaliselt kontorist eemal töötamine karjäär, vaid lihtsalt lühiajaline tööülesannete täitmine palga eest. Ta ütles Fortune’ile, et kui sa päriselt töötad kontoris, siis sa satud põnevatesse olukordadesse reaalajas, kuna oled füüsiliselt kohal.

Viimasega on ka kõige suuremad kodukontoris töötamise eestkõnelejad nõus.

«Kodukontoris töötajatel jääb ära palju kontoritöötajatevahelisest suhtlemisest,» avastasid WHF Researchi konsortsiumi teadlased Bloom ja Jose Maria Barrero. «Töötajatele ja ettevõtetele läheb kalliks maksma, et kodukontoris õpitakse aeglasemalt kui kontoris, kuigi kodus töötamine annab paindlikkust ja autonoomiat.»

«Mina ei usu, et inimesed on nii ruttu harjumusi muutnud,» ütles Bloomberg. «Ma ei saa sinuga töötada, kui sa oled Zoomis. Ma ei saa juhtida samuti nagu näost näkku koos töötades. Punkt.»

Tagasi üles