Sõõrumaa firma ja G4S võitlevad kaubanduskeskuste valve pärast

Gert D. Hankewitz
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Märtsi alguses teatasid Kristiine keskuse juhid, et annavad keskuse turvamise G4Silt üle Urmas Sõõrumaa firmale.
Märtsi alguses teatasid Kristiine keskuse juhid, et annavad keskuse turvamise G4Silt üle Urmas Sõõrumaa firmale. Foto: Toomas Huik

Pärast suuremahulise Eesti Energia turvahanke võitu napsas Urmas Sõõrumaa firma USS Security konkurendilt G4S ära ka Kristiine ja Rocca al Mare keskuse ning Securitaselt Magistrali keskuse turvamise õiguse.

Kõik kolm kaubanduskeskust kuuluvad Soome kontsernile Citycon. Sõõrumaa firma sai endale alguses vaid Rocca al Mare keskuse valve, kuid pärast arusaamatust G4Siga teatas keskuse juhtkond märtsi alguses, et võtab neilt ära ka Kristiine keskuse turvamise ning annab selle ülesande USS Securityle.

«Rocca al Mare, Kristiine ja Magistrali kaubanduskeskuste turvateenuse osutamiseks korraldatud hankel võitis G4S Kristiine keskuse lepingu,» ütles G4Si arendus- ja turundusdirektor Andres Lember. «Napilt kuu aega hiljem saime aga täiesti ootamatult ja ilma igasuguste põhjendusteta Kristiine lepingu ülesütlemise teate.» Lember lisas, et lepingu lõpetamise põhjused on firmale arusaamatud.

Lisaks teatati alguses ka Securitasele, et nende pakkumine varsti taasavatavale Magistrali keskusele osutus odavaimaks, kuid millegipärast muutsid keskuste juhid ühtäkki kiiresti meelt.

«Tekkis väike arusaamatus meie omavahelises suhtlemises,» ütles Securitase juht Jaanus Pajumaa, kelle sõnul kaubanduskeskuse juhtkond ei selgitanud täpselt, miks meelt muudeti. «Esimene info oli, et olime odavaimad.»

«Võib-olla oli see meie poolt keeruliselt esitatud,» vastas Pajumaa diplomaatiliselt küsimusele, kas keskuse juhid lugesid turvafirma paberitelt lõpliku hinna valesti välja.

Praegu puhkusel viibiv kolme keskust juhtiv Mati Pops arusaamatusi ei kinnitanud ning märkis vaid, et USSi pakkumine osutus kohe alguses teistest paremaks. Ja seda kõigi kolme keskuse puhul.

Märtsi alguses võitis USS Security kaks Eesti Energia suuremahulist turvahanget, mida tahtis endale ka G4S. Viimane ei jätnud toona pahameelt avaldamata.

«Eesti Energia hanke puhul sai sada protsenti otsustavaks hind,» sõnas G4Si juhatuse liige Margus Kolumbus. «Hind, millega hange võideti, ei saa olla hankeperioodi arvestades jätkusuutlik ega võimalda kvaliteetset teenust osutada.»

Ka teised turvafirmad kurdavad, et USS lööb neid liiga odava hinnaga. Securitase juhi Jaanus Pajumaa sõnul kannatavad seetõttu nii USSi enda kasum, turvateenuse kvaliteet kui ka töötajate palgad.

USS Security juht Sven Nuutmann lükkas aga sellised väited ümber. «USSi vaatenurgast ei ole ühtegi majanduslikult kahjulikku lepingut sõlmitud,» kinnitas ta. «Palgad on meil makstud ning palgatase võrdne ja kohati isegi kõrgem G4Si pakutavast.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles