Soomes on kelmid pangapettustega riisunud poole suurema summa kui aasta tagasi

Aimur-Jaan Keskel
, majandusajakirjanik
Copy
Politsei Soomes. Pilt on illustratiivne.
Politsei Soomes. Pilt on illustratiivne. Foto: Kermo Benrot / Scanpix

Soomes tegutsevate pankade teatel on nende klientidelt petuskeeme kasutades selle aasta esimese kuue kuuga varastatud kokku 19,8 miljonit eurot.

Eelmisel aastal samal ajal oli väljapetetud summa 10,8 miljonit eurot, mis oli ligi poole väiksem, kirjutab Soome rahvusringhäälingu Yle uudisteportaal.

Pangad on enda kinnitusel suutnud ära hoida umbes 15,9 miljoni euro mahus pettusi.

Uuringu teinud lobiorganisatsiooni Finance Finland esindaja sõnul pole pettuste kasvul selget põhjust, kuid aasta algusesse jääb mitu suurt kelmust.

Pangapettuste kõige levinud vorm on petukõne, kus inimesele väidetakse, et temaga räägib usaldusväärse ametiasutuse või ettevõtte esindaja. Kelmid on teeselnud pankureid, politseiametnikke, kullerfirmade ja telekomiettevõtete töötajaid. Telefonikõnega on kelmi eesmärk inimeselt kätte saada PIN-koode, millega pääseb ligi kõne vastuvõtja pangakontole.

Yle kirjutas eelmise aasta lõpus, et Soomes koguvad populaarust ka nn armupettused, kus üksikute inimeste poole pöördutakse interneti teel sooviga tutvuda ja suhtluse käigus küsitakse laenu, mida tagasi ei maksta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles