Pühaste Pruulikoja sünnilugu ulatub aastasse 2011, mil peapruulmeister Eero Mander alustas oma esimesi õllekatsetusi suvekodus Pühaste külas Valgamaal. Need ei teeninud mitte ainult sõprade kiitust, vaid andsid tõuke suuremale ettevõtmisele, nii et aastal 2016 avati ametlikult Pühaste Pruulikoda Tartus.
Euroopa parimad õlled tulevad Tartust Pühaste Pruulikojast
Tänaseks on nende õlut võimalik leida lisaks Eestile paljudest riikidest üle maailma. Poelettidel püüavad nad pilku oma eriliselt stiilsete disainidega – iga purk ja pudel on omaette kunstiteos. Õllesorte on nad pruulinud 150 ringis, osasi neist tehakse vaid väikestes kogustes. Pruulikoja tegevjuht Üllar ja peapruulmeister Eero käivad sageli rahvusvahelistel õllefestivalidel oma tooteid esitlemas ning kohtumas teiste pruulmeistritega, kusjuures nendes ringkondades jagavad kõik omavahel lahkesti retsepte ja valmistamise nippe. Õlle lõplik maitse sõltub aga nii paljudest erinevatest nüanssidest, et kellelgi teisel ei õnnestuks niikuinii saada sama retseptiga täpselt samasugust maitset. Ja õllesid jagub Pühaste Pruulikojas tõesti igale maitsele. Kellele ei meeldi tavaline õlle maitse, siis võib proovida nende metsiku pärmiga (mis on püütud Eesti loodusest) pruulitud õlut või lisatud puuviljadega sorte, mida kääritatakse lactobacilluse bakterite abil. Lisaks pakutakse populaarsust kogunud smuutiõllesid, kus puuviljapüree jääb õlle sisse, muutes selle magusaks ja kaotades traditsioonilise õlle maitse peaaegu täiesti. Kui suurtootjad müüvad peamiselt pastöriseeritud õlut, milles kasulikud ained on hävinud, siis Pühaste õlled on pastöriseerimata, mis tähendab, et nende sees on kenasti alles mitmed vitamiinid, eriti just B-grupi omad, näiteks ka B-12 vitamiin ja lisaks jäävad alles maitsenüansid. Pastöriseeritud on neil vaid alkovabad õlled ja limonaadid. Õllesorte on lahjadest (2,5 vol) kuni päris kangeteni ja samuti väga stiilses pudelis isegi mõdu, mis on kindlasti väärt proovimist.
Pühaste Pruulikoda on tuntud oma limiteeritud Silver seeria poolest. Õlut laagerdatakse kuni 2 aastat tammevaatides, milles on varem olnud viski, konjak või rumm. See annab omapärase maitsenüansi ja unikaalse iseloomu ning neid õllesid peetakse Euroopa parimateks. Lisaks erilistele õlledele, pruulib Pühaste ka lihtsaid klassikalisi laager-tüüpi õllesid.
Kes tahaks oma silmaga näha, kuidas Pühaste Pruulikoda oma maagiat loob, siis on võimalus osaleda nende pruulikoja ekskursioonidel (eesti või inglise keeles), kus tutvustatakse tootmisruume ning räägitakse õlle valmistamisprotsessist. Kõige parem osa tuurist? Maitsta saab Pühaste värskeimaid õllesid, mis on tõeline elamus õllesõpradele. Kui rahvasuus levivad jutud, et pastöriseerimata õllest tulevad kõhuhädad ja hommikul peavalu, siis õllemeistrid lükkavad need ümber. Peavalu tuleb siiski alkoholiga liialdamisest ja kui juua koduõlut, mida pole valmistatud piisavalt sanitaarsetes tingimustes, siis sellest võib tõesti end halvasti tunda.
Pühaste õlut müüakse enamustes suuremates poekettides, kuid suurim valik on nende endi e-poes. Tartu südames Pühaste Keldris, mis asub Rüütli tänaval, saab proovida kõiki neid põnevaid õllesorte, mida Pühaste toodab, kaasaarvatud eksklusiivseid katsetusi, mida villitakse vaid väikestes kogustes. Seal võib kohata ka Eesti üht parimat õllesommeljeed Helenit, kes soovitab vastavalt sinu maitsele kas midagi kangemat, mahedat, hapukat või magusamat, nii et isegi veinijoojad pöörduvad õlleusku. Tasub olla kursis nende põnevate tegemistega ka Facebookis ja Instagramis.