Ajaloo karmim rahaotsus mõjutab kõiki Eesti inimesi (9)

Liina Laks
, ajakirjanik
Copy
Christine Lagarde kiiret intressilangetust ei luba, samuti pole kindel, kas neljapäevane tõstmine viimaseks jääb. 
Christine Lagarde kiiret intressilangetust ei luba, samuti pole kindel, kas neljapäevane tõstmine viimaseks jääb. Foto: Imago/ScanPix

Neljapäeval otsustas Euroopa Keskpank kümnendat korda veidi enam kui aasta jooksul baasintressimäära tõsta – see mõjutab laenajaid juba paari päeva pärast.

Euroopa Keskpank (EKP) kergitas baasintressimäära 0,25 protsendipunkti jagu, 4,5 protsendile. Tegu on järjekorras kümnenda intressitõstmisega alates läinud aasta juulist ning ühtlasi on see olnud euro­ala ajaloo kõige jõulisem rahapoliitika karmistamine.

Ekspertide hinnangul aga võis sellenädalane intressimäärade tõstmine olla mõneks ajaks viimane. Seejuures oodatakse, et keskpank hakkab intressimäärasid langetama juba tuleval kevadel.

Baasintressi tõus ähvardab kergitada euribori, mis mõjutab igaüht, kellel on võetud mõni pangalaen või liising, sest see läheb nüüd kallimaks. Euroopa Keskpanga plaan ongi vähendada tarbimist. Võitjad on hoiustajad – aga seda vaid senikauaks, kuni panga hoiuseintressid tõusevad kiiremini kui tarbijahinnaindeks.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles