Euroopa Keskpank muutis laenamise veel kallimaks (7)

Kaja Koovit
, majandustoimetuse juhataja
Copy
Euroopa Keskpanga president Christine Lagarde.
Euroopa Keskpanga president Christine Lagarde. Foto: Kai Pfaffenbach/ Reuters/ Scanpix

Euroopa Keskpanga (EKP) nõukogu otsustas täna tõsta kolme baasintressimäära 25 baaspunkti võrra. Keskne intressimäär kerkib nelja protsendi tasemele. Nii kõrge ei ole see veel ajaloos kunagi olnud. 

Inflatsiooni aeglustumine jätkub, kuid see püsib eeldatavalt siiski liiga kiire liialt pika aja jooksul.  EKP nõukogu on kindlalt otsustanud tagada, et inflatsioon naaseb aegsasti oma keskpika aja eesmärgi ehk 2 protsendi juurde, teatas keskpank otsuse põhjendusena. 

Briti majandusleht Financial Times kirjutab, et otsuse järel langes euro kurss dollari suhtes 0,24 protsenti 1,07 dollari tasemele.  

Analüütikute hinnangul peaks see intressitõstmine jääma viimaseks, sest kuigi inflatsioonimäär ei ole keskpanga loodetud kahe protsendini langenud, mõjub intressimäärade tõstmine majandustele halvavalt. 

EKP ekspertide septembrikuu makromajanduslikus ettevaates euroala kohta prognoositakse, et keskmine inflatsioon on 2023. aastal 5,6%, 2024. aastal 3,2% ja 2025. aastal 2,1%. 2023. ja 2024. aasta prognoose on korrigeeritud ülespoole ning 2025. aasta oma allapoole. 2023. ja 2024. aasta näitajate ülespoole korrigeerimine kajastab valdavalt kõrgemaid energiahindu. Hinnasurve on endiselt suur, ehkki enamik näitajaid on hakanud leevenema. EKP eksperdid on veidi allapoole korrigeerinud inflatsiooniprognoosi ilma energia ja toiduainete komponendita. See peaks olema keskmiselt 5,1% 2023. aastal, 2,9% 2024. aastal ja 2,2% 2025. aastal.

Praegusele hinnangule tuginedes leiab EKP nõukogu, et EKP baasintresismäärad on jõudnud tasemele, mis piisavalt pikalt püsides toetab märkimisväärselt ja aegsasti inflatsiooni naasmist sihteesmärgi juurde.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles