KARM Iga viies inimene peab igapäevaste kuludega hakkamasaamiseks laenu võtma (1)

Angelina Täker
, ajakirjanik
Copy
Sümbolfoto: Euribor, kodulaen, kõrgenenud intress, laen, raha.
Sümbolfoto: Euribor, kodulaen, kõrgenenud intress, laen, raha. Foto: Sander Ilvest / Postimees

Viimase aasta jooksul on rahanappuse tõttu pidanud igapäevakulutuste tasumiseks raha laenama 19 protsenti Eesti inimestest, selgus augustis tehtud uuringust.

Norstatilt tellis uuringu võlgade sissenõudmisega tegelev OÜ GS Core, mille tegevjuhi Sofia Kirsimaa sõnul on eestlaste maksekäitumine püsinud seni üldiselt hea, kuid kallinevaid hindu ja langenud ostujõudu arvesse võttes ei pruugi see nii jääda.

«83 protsenti inimestest tunneb, et nende ostujõud on viimase aasta jooksul langenud ning seda hoolimata asjaolust, et küsitluses osalenutest on 43 protsendil palk samal perioodil tõusnud,» rääkis Kirsimaa. Ta lisas, et 58 protsenti vastanutest on hakanud oma kulutusi rohkem jälgima ja 25 protsenti pidanud paljust loobuma.

Uuringust selgus ka, et iga kümnes inimene maksab tagasi igapäevaste kulutuste katmiseks viimase aasta jooksul võetud laenu. «See on kahtlemata ohumärk, kui inimesed peavad jooksvate kulutuste tasumiseks mitte ainult laenu võtma, vaid selle tagasimaksed ka pikemale perioodile ajatama,» kommenteeris Kirsimaa.

Uuringust nähtus, et iga viies inimene on viimase aasta jooksul raha puudumise tõttu vähemalt korra ületanud arve tasumisel maksetähtaja ning neist omakorda pooled on hilinenud arve tasumisega korduvalt.

Hirm rahaliste kohustuste ees on suur

Kirsimaa sõnul kardetakse praeguses majandusolukorras aina enam, et rahaliste kohustustega on lähiajal raske toime tulla. Uuringust selgus, et 20 protsenti vastanutest arvab või on lausa kindel, et satub järgneva aasta jooksul rahalistesse raskustesse.

«Hirm sattuda lähema aasta jooksul rahalistesse raskustesse on oluliselt suurem põhiharidusega inimeste seas (28 protsenti), kõrgharidusega inimeste seas on see 12 protsenti,» lisas Kirsimaa.

Uuringufirma Norstat küsitles GS Core'i tellimusel augustis 1000 Eesti inimest nende maksekäitumise kohta. GS Core tegeleb inkassoteenuse pakkumisega, võlaportfellide ostmisega ja võlgade sissenõudmisega. Peamiselt omandatakse energeetika-, finants- ja telekommunikatsiooni ettevõtete bilanssi kogunenud võlgnike kohustusi.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles