Paap Uspenski: I Land Sound festival - rohelise sündmuskorralduse eestvedaja

I Land Sound
Copy
I Land Sound
I Land Sound Foto: Kretel Kuusk

Tänavu 13.-16. juulil Saaremaal Illiku laiul toimunud I Land Sound festival on aastate jooksul võitnud üha rohkemate eestlaste südameid. Kuid hea muusika, unikaalne asukoht ja loodus, silmailu pakkuv kunst ning festivalimelu meelitavad kohale ka üha enam välismaist publikut ja heliprogrammist leiab järjest rohkem rahvusvaheliselt tuntud artiste. Hiljutisest EAS-i uuringust selgub, et 28-st Eesti suursündmusest on I Land Sound festival, kuhu üks külastaja jätab kõige rohkem raha, sest lisaks piletitele tehakse kulutusi ka transpordi, söögi-joogi ja majutuse peale.

I Land Sound on piirkonda tagasi toonud mitmed tegusad noored, ka festivali üks peakorraldaja Paap Uspenski elab perega taas Orissaares. Korraldajate jaoks on Illiku kodu ning kuna suured festivalid võivad toota väga palju prügi, siis on juba sündmuse algusaastast (2017) saadik võetud südameasjaks korraldada festivali võimalikult loodussäästlikult - kõik need tegevused on koondatud keskkonnaprojekti I Land Green.

I Land Sound
I Land Sound Foto: Andi Kokk

Eesti festivalimaastikul on I Land Sound festivalist saanud keskkonnasõbralikkuse teenäitaja: esimesest toimumise aastast on seal olnud vaid korduvkasutatavad topsid, plastkõrsi ei kasutata, kuid ilusti küsides võib saada pillirookõrre ning alates 2019. aastast pakutakse süüa päris toidunõudelt, mille tarvis pandi festivalil püsti mobiilne nõudepesupunkt. Lisaks sellele on festivalil välja töötatud prügi sorteerimise süsteem, üritus on prindivaba ning info edastamiseks kasutatakse veebikanaleid või suust-suhu info levimist, alalt leiab vaid puidujääkidele käsitsi joonistatud infoviitasid ning taaskasutuse ja ringmajanduse mõtteviisist lähtutakse ka sündmuse dekoreerimisel.

Foto: Ben Raybone

I Land Sound on võtnud üheks südameasjaks tõsta inimeste teadlikkust reostusest. Inimeste teadmatuse tõttu on suitsukonidest saanud Läänemere suurimad reostajad ja loodusesse sattununa lagunevad nad väga aeglaselt. 2020 valmis kokku korjatud konidest disainiga mööda Eestit rändav kunstiteos – Konilaud - SUP-laud. Teavitustööna soovitatakse end kaunistada loodussõbralike vahenditega, kutsutakse külalisi üles kasutama oma korduvkasutatavat joogipudelit, mida saab tasuta joogiveega täita, kasutama transpordivahendina bussi või jagama küüti I Land Transport Facebooki grupis jne.

Foto: Kretel Kuusk

Tänavu mindi koostöös Nestega esimese festivalina Eestis üle taastuvenergia kasutamisele. Nüüdsest ei toideta festivali generaatoreid fossiilse diisliga, vaid taastuvatest toorainetest tehtud diislikütusega, mis on valmistatud tööstuses tekkivatest jäätmetest. Neste MY tootmisel kasutatakse enam kui 10 taastuvat saadust, mis pärinevad mitmesugustest allikatest, nende hulgas ka toiduaine- ning kalatööstuste jääkidest. Nii on õhku paiskuvate kasvuhoonegaaside hulk keskmiselt 90% väiksem kui fossiilse diislikütuse puhul. Sel aastal pöörati rohkem tähelepanu ka toidust tulenevale keskkonnamõjule - loobuti mäletsejate liha pakkumisest toidualal, suurendati taimetoidu hulka ning korraldusmeeskonnale pakuti 12 päeva jookul vaid täistaimset menüüd.

Sel aastal püüab I Land Sound esimese festivalina Eestis rahvusvahelist A Greener Future rohelise sündmuse sertifikaati. AGF on ainus organisatsioon, mis hindab sündmusi 12 erineva keskkonda mõjutava teguri põhjal ning selleks saadeti festivalile mitmeks päevaks kohale sõltumatu hindaja.

Ettevõtlusnädala online konverentsi „Aeg muuta kurssi!“ saatejuhid Mart ja Britt Normet käisid võttetiimiga Paap Uspenskiga tegemas intervjuud, mida saate vaadata juba 3. oktoobril Postimees veebis. Rohkem infot siit.

Vaata rohkem infot I Land Green roheprojekti kohta, festivali kohta kodulehelt või hoia end kursis Facebookis.

Tutvu ja registreeri end Ettevõtlusnädalale ja vaata online konverentsi 03.10.

Copy
Tagasi üles