Kriisist tulenev kursimuutus lõi uusi võimalusi – Eesti ettevõte Plantos juurutab tervislikkust ja õnnelikkust

Plantos
Copy
Foto: Plantos

Lugu sellest, kuidas üks ettevõtja muutis kriisi võimaluseks ja tõi ellu uue tehnoloogia.

Kriisist võib võrsuda uus ärivõimalus. See tõde sai hästi selgeks Kristi Kuusmik-Oravale, Pärnumaa ettevõtjale, kes tegi kardinaalse karjäärimuutuse Covid-19 pandeemia ajal. Enne seda tegeles Kristi fotograafiaga, olles asutanud oma ettevõtte REKfoto OÜ, mis oli suunatud äriklientidele. Ta pildistas põhiliselt tooteid ja toitu ning õpetas TÜ Pärnu Kolledžis fotoõpetust ja Tartu Rahvaülikoolis tootefotograafiat. Kuid pandeemia tõi praktiliselt päevapealt kaasa fotograafiaturu kokkukuivamise ning Kristi leidis end olukorrast, kus tema senine tööpõld oli kadunud.

Foto: Plantos

Kuidas ta sellest olukorrast välja tuli ja temast sai tervisliku elustiili edendaja?

Kristi oli kunagi aastaid kimpus olnud oma tervisega – põletikud ja autoimmuunhäired olid pidevad arstikülastuste põhjused, kuid abi ei millestki. Mis viis selleni, et teadusuuringuid ja erinevaid raamatuid lugedes sai ta aru, et idandites ja võrsetes on väga palju vitamiine, mineraal-, ja kiudaineid, mida meie organism iga päev vajab, kuid ei suuda tavatoidust alati kätte saada. Ta kasvatas kodus omale aknalaual seemnetest idandeid ja võrseid. Pandeemia ajal, kui poed kinni pandi ja seemneid oli keeruline osta, tuli tal idee hakata ise asjaga tõsisemalt tegelema.

Foto: Plantos

Kristi liitus Pärnumaa ettevõtlusinkubaatoriga, kuhu tõi kaasa idee võrsekarpidest ja alustas selles valdkonnas uurimis- ja arendustegevust. Nüüdseks tegeleb tema ettevõte Plantos maheseemnete müügiga. Kui seni olid müügil erinevad seemned ja oad idandite ja võrsete kasvatamiseks ning nende tarvikud, siis kohe-kohe tulevad ka erinevad seemned, mida toitudele lisada. Plantose seemnete valikul lähtutakse parimast kvaliteedist ja testitakse kõik uued saabujad esmalt ise läbi. Võrsete supersegud on kasvatatud Eestis maheseemnetest ja mahemullal ning on vabad kemikaalidest.

Foto: Plantos

Lisaks tegeletakse ettevõttes ka muude põnevate projektidega, mis on kõik seotud tervisliku ja õnneliku elustiiliga. Tervis ja õnn käivad alati käsikäes – tervislik toitumine ning eluviis on õnne ja rõõmu ühed alustaladest. Nii töötasid Kristi juhendamisel Tallinna Ülikooli tudengid projekti «Võrsuv võrse» raames välja õpetuse ja koostasid materjalid, mis oleks abistavaks tööriistaks lasteaiaõpetajatele lastega aastaringselt võrsete kasvatamisel.

Foto: Plantos

Kristi on võtnud oma südameasjaks uurida, arendada ja edendada tervislikkust. Praegu on tal käsil III kursus Tallinna Ülikooli Haapsalu kolledžis tervisejuhi erialal. Täiskasvanute ja ka laste ülekaal ning inimeste üldised tervisehädad, nagu südame- ja veresoonkonna haigused jm. on kasvav trend. Viimased uuringud on näidanud, et inimesed tarbivad kõigest 33 protsendi ulatuses köögivilju kogusest, mis oleks tegelikult kehale vajalik. Seepärast tulevad lisakilod, aga keha on tegelikult näljas, vajalikke toitaineid napib. Seemnetes, idandites ja võrsetes on neid seevastu külluslikult.

Foto: Plantos

Praegu arendab Kristi koostöös EWA (Empowering Women in Agrifood) ja Tartu Biotehnoloogia Pargiga välja uut toodet, mis on idanditest ja seemnetest koosnev vahepala ning mille esimene prototüüp valmib novembris. Kristi mentor on Rain Kuldjärv, kes töötab toidu- ja fermentatsioonitehnoloogia arenduskeskuses.

Foto: Plantos

Plantose loomine on olnud inspiratsiooniks ka teistele, sest kui sulgub üks uks, võib avaneda teine, mis viib veel põnevamatele radadele.

Tutvu ja registreeri end ettevõtlusnädalale ja vaata online-konverentsi 03.10.

Copy
Tagasi üles