Euroopa Komisjon kärpis euroala ja EL-i majanduskasvu prognoosi

BNS
Copy
Euroopa Komisjoni peakorter Brüsselis.
Euroopa Komisjoni peakorter Brüsselis. Foto: Reuters / Scanpix

Euroopa Komisjoni värske majandusprognoosi kohaselt jätkab Euroopa Liidu (EL) majandus kasvamist, ehkki mõnevõrra aeglasemas tempos – kevadise 1 protsendi asemel prognoositakse majanduskasvuks tänavu 0,8 protsenti ja 2024. aastal 1,7 protsendi asemel 1,4 protsenti.

Samuti korrigeeriti euroala majanduskasvu 2023. aastal 1,1 protsendilt 0,8 protsendile ja 2024. aastal 1,6 protsendilt 1,3 protsendile. Inflatsioon peaks prognoosiperioodil jätkuvalt langema. EL-i tarbijahindade harmoneeritud indeks (THHI) peaks 2023. aastal jõudma 6,5 protsedini ja 2024. aastal 3,2 protsendini. Varasem prognoos oli vastavalt 6,7 ja 3,1 protsenti. Euroala inflatsiooniks 2023. aastal hinnatakse 5,6 protsenti ja 2024. aastal 2,9 protsenti. Eelmine prognoos ennustas vastavalt 5,8- ja 2,8-protsendist inflatsiooni.

Komisjoni majanduse valdkonna juhtiv asepresident Valdis Dombrovskis nentis, et Euroopa Liidu majandus on pandeemia ja Venemaa agressioonisõja tõttu üle elanud kaks ulatuslikku šokki. «Väga kõrge inflatsioonimäär on avaldanud suurt mõju, kuid on nüüd vähenemas. Raskete aegade järel peaks majanduskasv järgmisel aastal veidi taastuma ning seda toetavad ka tugev tööturg, rekordiliselt madal tööpuudus ja hinnasurve leevenemine,» avaldas ta lootust. Dombrovskis lisas, et ehkki majandus on jätkuvalt kasvuteel, on ebakindlus endiselt suur ja seejuures peab tähelepanelikult jälgima ka riske.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles