USAs leiti suur liitiumileiukoht

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Liitiumimaagi tiigid
Liitiumimaagi tiigid Foto: Reuters/ScanPix

USAs Nevada ja Orgeoni osariigi piiril avastati suur elektriautode akude tootmiseks vajaliku liitiumi leiukoht, mis võib kuuluda maailma suurimate hulka.

Lithium Americas Corporationi, GNS Science’i ja Orgeoni ülikooli geoloogid teatasid oma leiust 31. augustil ilmunud väljaandes Science Advances.

Leiukoht asub 45 kilomeetrit pikal maa-alal, mille laius on 35 kilomeetrit, ehk täpsemalt McDermitt Calderas. Seal võib asuda 20–40 miljon tonni liitiumi. Võrreldavas suuruses leiukohti on veel Tšiilis ja Austraalias.

Belgia geoloogi Anouk Borsti sõnul võib see muuta üleilmselt liitiumi hinda, varustuskindlust ja geopoliitikat.

Geopoliitika strateeg Peter Zeihan rääkis Fox Newile, et geoloogia pakkus paljutõotava võimaluse, kuid seda ala pole mainimisväärselt uuritud.

«Muidugi on see uurimist väärt,» lausus ta. «Kindlasti ei muuda see selles valdkonnas tegutsejate keskmise pikkusega plaane.»

Tema sõnul peaks olema esimene prioriteet liitiumi töötlemise võimekuse rajamine.

«Ükskõik, kust tooraine tuleb. Me peame olema võimelised maaki rikastama kontsentraadini ja seejärel tootma metalliks ja akudeks,» märkis ta.

Autotootjad on mures, et elektriautode tootmiseks ei jätku piisavalt liitiumi, mille tõttu püütakse kindlustada endale tarneid.

Mistahes liitiumi tarnekatkestused võivad rikkuda autotootjate plaane müüa aastas kümneid miljoneid elektrisõidukeid. Võidujooks liitiumi nimel on kütnud üles poliitilise konflikti Hiinaga ning kaebused, et kaevandmine mõjub keskkonnale laastavalt.

Üleilmselt on liitiumi toodangu planeerimine tempos, mis võimaldab järgmisel aastakümnel kolmekordistada toodangu, kuid ikkagi ähvardab elektriautode nõudlus ületada pakkumist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles