Filmi eest panga musta nimekirja? Eesti klient sai šokeeriva teate (1)

Liina Laks
, majandusajakirjanik
Copy
Vene rublad
Vene rublad Foto: Arvo Meeks

Eesti klient sai panga hoiatusteate enam kui poolteist aastat tagasi tehtud tehingu eest ja kardab musta nimekirja sattumist.

Eesti klient sai Swedbankilt septembri alguses kirja, et ta on Valgevenes kaardiga makseid teinud ja enam ta seda teha ei saa. Klient sai šoki, sest ütles, et pole Valgevenes käinudki. Kui klient asja edasi uuris, nägi ta, et tegu oli 2022. aasta jaanuaris – ehk enne Vene-Ukraina sõja algust – tehtud tehinguga, kus oli aga märgitud saaja asukohaks Moskva. Klient tõi välja, et ta on Eestis STV vaataja. STV aga pakub vaatamiseks ka Venemaa kanaleid, teiste hulgas ka IVIt. Viimases tegi ta 4,99 euro eest tellimuse. «Ei mäletagi, mis see oli, nad pakuvad filmi ostmist või rentimist,» püüdis klient meenutada.

Swedbanki sanktsioonide valdkonna juhi Sergei Balandini sõnul ei saa alates 6. septembrist pank tagada Swedbanki kaartidega tasumist Valgevene interneti- ja tavapoodides. Samuti pole tagatud sularaha väljavõtmine Valgevene pangaautomaatidest. «Teavitasime sellest ka oma kliente, puhuks, kui nad peaksid näiteks perekondlikel põhjustel Valgevenes viibima või plaanivad sinna reisida, et nad teaksid varustada end piisava hulga Valgevene rubladega.» Kirjasaajate hulgas olid ka kliendid, kes on varasemalt teinud makseid Valgevene pankadega. «Tegemist oli teavitusega, kuskile musta nimekirja sattumist inimene kartma ei pea.»

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles