Hävitav uuring: autod koguvad andmeid sinu vaimsete võimete ja seksuaalpartnerite kohta (3)

Liina Laks
, majandusajakirjanik
Copy
Kui sinu auto teab sinust rohkem kui sina ise. Pilt on illustratiivne.
Kui sinu auto teab sinust rohkem kui sina ise. Pilt on illustratiivne. Foto: Lev Radin / Pacific Press / SIPA / Scanpix

Mozilla vaatas, milliseid andmeid 25 suurt autotootjat inimeste kohta koguvad, ja selgus, et pole asju, mida autod sinu kohta ei teaks. Enamgi veel, autotootjad käivad nende andmetega väga kergekäeliselt ümber.

Mozilla võttis luubi alla 25 suurt autotootjat ja testijad pidid üllatusest pikali kukkuma: geneetika, kaal, rahvus, usutunnistus, suhtumised-hoiakud, seksuaalsus ja seksuaalpartnerid, intelligents, isikuomadused – polnud asju, mida autod omanike kohta uurinud poleks. Ja 92 protsenti autotootjatest ütleb, et nemad ei mõtlegi klientidele anda oma andmete üle otsustusõigust. Klientide järele nuhkimine on autotootjate jaoks imelihtne, sest autol on küljes sensorid-kaarmerad-mikrofonid, mis omakorda on tihtipeale ühendatud mobiiltelefoniga.

Kõige hullemini läks Mozilla testis Nissanil: vähe sellest, et Nissan kõige enam andmeid kogus, Nissan jättis endale kasutustingimustes ka õiguse kõik need andmed kolmandatele isikutele edasi müüa. Andmeid müüb edasi lausa 84 protsenti katsesse sattunud autotootjatest. Sealjuures tunnistas 56 protsenti autotootjatest, et annab andmed edasi ka riikide valitsustele, kui neil huvi peaks olema.

Kommentaarid (3)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles