Kiiresti kasvav tööpuudus Soomes sunnib kalevipoegi koju naasma (12)

Erkki Erilaid
Copy
Soomes jääb lähiaastatel ehitusmahtude järsu languse tõttu tööta kümneid tuhandeid ehitajaid.
Soomes jääb lähiaastatel ehitusmahtude järsu languse tõttu tööta kümneid tuhandeid ehitajaid. Foto: Eelis Berglund/Lehtikuva/Scanpix

Ei möödu nädalatki, mil mõni Soome ehitusfirma pankrotti ei lähe. Prognooside kohaselt võib sektoris tööta jääda kuni 30 000 inimest ja see puudutab valusalt ka tuhandeid põhjanaabrite ehitustel töötavaid eestlasi.

Soome ehitusettevõtete liidu juht Timo Vikström hoiatas tööpuuduse kiire kasvu eest ehitussektoris ja ennustas: «Järgmisel kevadel siin riigis ei ehitata.» Kui 2021. aastal alustati Soomes 48 000 korteri ehitust, siis sel aastal jäi sellest mahust alles vaid kolmandik.

Vikströmi sõnul on sektori olukord erakordselt nukker. Ehitusmaterjalide tootmises, objektidel ja muudes ehitusega seotud valdkondades töötab Soomes kokku 200 000 töötajat. «Järgmise kahe aasta jooksul jääb töötuks 20 000 – 30 000 ehitusspetsialisti,» prognoosis ta Helsingin Sanomates.

Sarnases suurusjärgus töötab põhjanaabrite juures ka eestlasi. Hinnanguliselt teenib Soomes leiba 60 000 – 70 000 eestlast, kellest ligi pooled on kas otseselt või kaudselt seotud just ehitusega.

Kommentaarid (12)
Copy
Tagasi üles