Arco Vara: väikelinnade üüriturud edestavad tänavu Tallinna ja Tartut

BNS
Copy
Männimäe kortermajad Viljandis.
Männimäe kortermajad Viljandis. Foto: Marko Saarm

Kinnisvarabüroo Arco Vara analüütiku Mihkel Eliste sõnul on Eesti väikelinnade üüritootlused kasvanud 2023. aastal kiiremini kui Tallinnas ja Tartus – üürihindade tõus möödunud aasta lõpust tänavu sügise alguseks on olnud Tallinnas ligikaudu 8,9 protsenti ja Tartus 4, ent näiteks Viljandis 10 protsenti ja Rakveres 12 protsenti.

«Väikelinnad on olnud viimastel aastatel atraktiivsed ka Eesti kinnisvarainvestorite silmis, mille juures piirkondlik elamufond on tehtud investeeringute tõttu veidi parendust saanud ning üüriturul on pakkumismaht suurenenud ja pakkumise struktuur paranenud, kus pakkumises on suurenenud just heas kuni väga heas seisukorras korterite hulk,» märkis Eliste värskes Arco Vara turuülevaates.

2023. aastal on analüütiku sõnul aga täheldada, et halvenenud elamispinna kättesaadavuse keskkonnas on ostu-müügihindade langus olnud Eesti atraktiivseimates väikelinnades mõõdukam kui Tallinnas või ka Tartus, samaaegselt kui omakorda on üürihindade kasv olnud seni kiirem kui Eesti suuremates linnades.

Ajalooliselt ei kipu aga taolised olukorrad kuigi pikalt kestma ning arvestades, et elamispinna kättesaadavus on üleüldiselt asunud eeskätt käesoleva aasta teisest poolest taas paranema, jääb Eliste hinnangul väikelinnade elamispindade kui ka nende rentimise hinnatõus arvatavalt peatselt taas Tallinnale alla.

«Olenemata sellest, et kinnisvarainvesteeringute tegemine on endiselt tänase laenuraha hinna tõttu paljuski finantsmajanduslikut ebaatraktiivne, oleme juba täheldamas nii elamispindade kui ka ärikinnisvara lõikes teatavat ostuhuvi suurenemist, mis võiks ostu-müügitehingutena avalduma asuda ennekõike 2024. aasta esimesest poolest,» lisas Arco Vara analüütik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles