Analüüs Aktsiaturgude pikaajaline väljavaade on jätkuvalt hea (1)

BNS
Copy
Wall Streeti pull.
Wall Streeti pull. Foto: Michael M. Santiago

Luminori pensionifondide fondijuhi Vahur Madissoni hinnangul on sesoonselt kalendriaasta praegu pigem nõrgemas hooajas, kuid aktsiaturgude pikaajaline väljavaade on endiselt hea.

Fondijuhi sõnul suurenes suve lõpus turgudel riskikartlikkus ja august kujunes globaalsete aktsiate jaoks seni aasta halvimaks kuuks. Kuigi USA krediidireitingu alandamine reitinguagentuuri Fitch poolt ei avaldanud võlakirjaturule suurt mõju, siis USA valitsusvõlakirjade intressid tõusid oodatust paremate makromajanduse näitajate ja uute võlakirjade suures mahus emiteerimise tõttu ning survestasid aktsiaturge.

Luminori pensionide fondijuht Vahur Madisson
Luminori pensionide fondijuht Vahur Madisson Foto: Remo Tõnismäe

«Kuu teises pooles intressid aga kahanesid ja see võimaldas globaalsetel aktsiaturgudel taastuda. Arenevate turgude aktsiates tõid Hiina kinnisvaraturu raskused ja halvenevad tarbimisnäitajad kaasa müügisurve, mida ei leevendanud ka sealsed uued rahapoliitilised stiimulid,» selgitas Madisson pressiteate vahendusel.

Tema sõnul tundus peale börsilangust 2022. aasta viimases kvartalis, et Hiina peaks oma probleemidest taastuma, kui taasavaneb karmidest COVID-19 sulgemistest. «Kuigi tänavuse aasta algus oligi sealsele börsile tugev, siis vaid 0,8 protsenti majanduskasvu teises kvartalis andis mõista Hiina majanduse jätkuvatest probleemidest,» nentis fondijuht.

Kuna Hiina majandus on nõrk, on Madissoni sõnul ka teistel tärkava turumajandusega riikidel taktikaliselt raske hoida kasvu, sest nad on seotud ühise kaubanduse ja kaubaturgudega. Hiina probleemide kõrval on USA majanduse mitmed näitajad osutunud oodatust tugevamaks. Kuna inflatsioon juulis taas kiirenes, andis see keskpankadele võimaluse intressimäärasid veelgi tõsta või hoida praegust kõrget taset kauem. Seetõttu saavutas USA kümneaastaste riigivõlakirjade tulumäär augusti lõpus viimase 15 aasta kõrgeima taseme.

Lühi- ja pikaajaliste tähtaegadega riigivõlakirjade tulumäärade uutel rekorditel on Madissoni sõnul vähemalt kaks mõju. «Kuna aktsiatel on suurem risk kui riigivõlakirjadel, siis intresside tõus muudab võlakirjad suhteliselt atraktiivsemaks,» märkist ta.

Praegu on USA S&P 500 aktsiaindeksis ettevõtete keskmine kasumi ja aktsiahinna suhe 4,2 protsenti, samas kui USA kümneaastase riigivõlakirja tulumäär tõusis üle 4,3 protsendi ja kaheaastase riigivõlakirja tulumäär ületas isegi 5 protsenti. «Teine mõju on kasu uutele võlakirjainvestoritele, kes võivad oodata suuremat tootlust. Võlakirjade tulumäär investeerimise hetkel ja saadav tulevane tootlus on otseselt seotud,» selgitas Madisson, lisades, et kuna võlakirjade tulumäär on kõrgeimal tasemel alates 2007. aastast, peaks tulevik olema võlakirjainvestoritele atraktiivne.

Ehkki võlakirjade tulumäärad on aktsiatega võrreldes ajalooliselt atraktiivsed, soosivad fondijuhi sõnul muud tegurid siiski riskantsemate varade tootlust. Selle põhjuseks on oodatust paremad börsiettevõtete tulemused, aktsiaturu sentimendi leevenemine ja USA majanduse üllatav tugevus.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles