Tulemas on selle aasta suurim esmane avalik aktsiapakkumine

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
SoftBanki juht Masayoshi Son 2016. aastal pressikonverentsi andmas. 2020. aasta septembris oli SoftBank valmis müüma Armi mikrokiipide tootjale Nvidia. Tehngust siiski asja ei saanud. 
SoftBanki juht Masayoshi Son 2016. aastal pressikonverentsi andmas. 2020. aasta septembris oli SoftBank valmis müüma Armi mikrokiipide tootjale Nvidia. Tehngust siiski asja ei saanud. Foto: Kazuhiro Nogi

Briti mikrokiipide disainer Arm viib läbi selle aasta suurimat aktsiate avalikku esmapakkumist.

Armi praegune omanik, Jaapani investeerimiskonglomeraat SoftBank plaanib müüa avalikul pakkumisel umbes kümme protsenti olemasolevatest aktsiatest hinnavahemikus 47–51 dollarit väärtpaber, mis teeks ettevõtte väärtuseks 50–55 miljardit dollarit.

The Wall Street Journal kirjutas kolmapäeval, et aktsiaid märkida kavatsevad ka mikrokiipe tootvad tehnoloogiahiiud Apple, Intel ja Nvidia. Peale nende on aktsiate märkimise vastu huvi tundnud ka Google, Samsung, mikrokiipide tootjad AMD ja Taiwan Semiconductor Manufacturing Company ja veel mõned tehnoloogiaettevõtted.

Apple’iga on Arm seotud juba ettevõtte asutamisest saadik. Esialgse nimega ühisettevõtte Advanced RISC Machines asutasid 1990. aasta 27. novembril Apple, Briti arvutitootja Acorn ja Ränioru kiibitootja VLSI Technology. Acorn panustas ettevõttesse 12 töötajaga, VLSI seadmete ja Apple kolme miljoni dollariga (umbes seitse miljonit praeguses vääringus).

Ühisettevõtte sisuline looja ja esimene tegevjuht oli Apple’i toonane asepresident Larry Tesler. Ühisettevõte hakkas tootma protsessoreid ja jõudis esimest korda kasumisse 1993. aastal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles