Vitsur: riskid hinnatõusu kiirenemiseks ei ole kadunud

BNS
Copy
Statistikaameti andmeil olid teenused küll 0,8 protsenti odavamad kui mullu augustis, ent Vitsuri hinnangul on see olulisel määral seotud energia odavnemisega.
Statistikaameti andmeil olid teenused küll 0,8 protsenti odavamad kui mullu augustis, ent Vitsuri hinnangul on see olulisel määral seotud energia odavnemisega. Foto: Ants Liigus

LHV majanduseksperdi Heido Vitsuri sõnul võib lähiajal küll oodata hinnatõusu tempo alanemist ja ka üksikute kaupade hindade alanemist, kuid mitte üldist hinnataseme langust ning arvestama peab ka sellega, et riskid hinnatõusu kiirenemiseks ei ole veel täiesti kadunud.

Statistikaameti andmetel tõusis tarbijahinnaindeks augustis võrreldes juuliga 0,5 protsenti ning võrreldes eelmise aasta augustiga 4,6 protsenti. Viimati oli tarbijahinnaindeksi muutus võrreldes eelmise aasta sama kuuga väiksem kui 4,6 protsenti 2021. aasta juunis, mil see oli 3,8 protsenti, teatas amet neljapäeval.

Vitsur märkis aga, et kahjuks saab rääkida inflatsiooni alanemisest kahe aasta madalaimale tasemele ainult võrdluses eelmise aasta sama kuuga. «Paraku oli aga hinnatõus möödunud aasta augustis viimase aja kõrgeim, tervelt 24,8 protsenti, sama aasta juulis aga 22,8 ehk 2 protsendipunkti väiksem. Sellest siis ka mulje, et on tegu kahe aasta madalaima inflatsiooni tasemega. Paraku on see vaid baasiefektist põhjustatud mulje, sest kahe aastaga kallinesid hinnad meil augustis 29,4 protsenti ja juulis 29,2 protsenti,» tõi ekspert välja.

Ta lisas, et sama kinnitab ka 1997. aasta hindade alusel arvutatav hinnaindeks, mille väärtus juulis oli 291,7 ja augustis 293,3. «Tingituna möödunud aasta volatiilsest baasist on objektiivsem hinnatõusu indikaatorina kasutada võrdlust sama aasta möödunud kuu, mitte möödunud aasta vastava kuuga,» toonitas Vitsur.

«Võrdlus juuliga pole aga nii rõõmustav kui võrdlus möödunud aasta augustiga. 0,5 protsenti ühe kuuga on palju, eriti aga siis, kui ootame hinnatõusu taandumist soovitavale 2 protsendi tasemele ja oleme mures tulevaste Euroopa Keskpanga intressitõusude pärast. Eriti murelikud peaks me olema momendil seepärast, et kauba olid mulluse augustiga võrreldes 7,6 protsenti kallimad, mis näitab, et surve ja ruum hindade tõusuks on olnud veel küllalt suur,» nentis majandusekspert.

Statistikaameti andmeil olid teenused küll 0,8 protsenti odavamad kui mullu augustis, ent Vitsuri hinnangul on see olulisel määral seotud energia odavnemisega. «Möödunud aasta augustis jõudsid gaasi hinnad tasemele mis ületavad tänast 8-9 korda, samuti kasutasime möödunud augustis eelmistel kuudel ostetud vedelkütuseid kus hinnad olid samuti 2022. aasta tipus,» selgitas ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles