Rubla senised päästmiskatsed nurjusid, nüüd ujutab keskpank Vene rahaturu miljardite dollaritega üle (4)

Erkki Erilaid
Copy
Üks dollar maksab praegu peaaegu 100 rubla
Üks dollar maksab praegu peaaegu 100 rubla Foto: SHAMIL ZHUMATOV

Venemaa keskpank teatas, et suurendab septembris oma välisvaluuta müüki üle üheksa korra, sest ees seisab eurovõlakirjade tagasiost. Samas on rubla väärtus langenud uuesti augusti keskpaiga madalseisu tasemele.

Täna maksis dollar 98,5 ja euro 105 rubla. Seega on rubla kurss peaaegu tagasi augusti keskpaiga madalal tasemel, mis sundis Venemaa keskpanka tõstma järsult intressimäärasid 3,5 protsendi võrra, 12 protsendile. Ehkki analüütikud ja ka venelased ise ei uskunud, et kiiresti väärtust kaotanud rubla toibub nimetamisväärselt selle aasta jooksul, suutsid kõrgemad intressid rubla kurssi dollari suhtes siiski 6 protsendi võrra kergitada. Nüüd on aga rubla peaaegu kogu tõus taandunud.

Nüüd püüab keskpank ära hoida rubla edasist kukkumist, müües miljardite eest valuutat. 14.–22. septembrini paisatakse siseturule iga päev müüki 21,4 miljardi rubla eest välisvaluutat, mis on 830 protsenti rohkem kui varem kavandatud 2,3 miljardit. Seega müüakse kokku 150 miljardi rubla väärtuses valuutasid, mis teeb umbes 1,5 miljardit dollarit.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles