Augustis tarbijahinnad kasvasid

BNS
Copy
Toidukorv. Pilt on illustreeriv.
Toidukorv. Pilt on illustreeriv. Foto: Arvo Meeks

Statistikaameti andmetel tõusis tarbijahinnaindeks augustis võrreldes juuliga 0,5 protsenti ning võrreldes eelmise aasta augustiga 4,6 protsenti.

Mulluse augustiga võrreldes olid kaubad 7,6 protsenti kallimad ja teenused 0,8 protsenti odavamad. Viimati oli tarbijahinnaindeksi muutus võrreldes eelmise aasta sama kuuga väiksem kui 4,6 protsenti 2021. aasta juunis, mil see oli 3,8 protsenti, teatas statistikaamet.

Statistikaameti tiimijuhi Viktoria Trasanovi sõnul mõjutas augustis tarbijahinnaindeksit eelmise aasta augustiga võrreldes enim toidu ja mittealkohoolsete jookide kallinemine, mis andis kogutõusust üle veerandi. Möödunud aasta augustiga võrreldes on liha ja lihatooted kallinenud 14,9 protsenti, piim, piimatooted ja munad 10,9 protsenti, jahu, jahutooted ja tangained 14,6 protsenti ning köögivili 6,3 protsenti.

«Suurem mõju indeksi muutusele oli veel eluasemega seotud hinnamuutustel ning mootorikütustel, kus bensiin oli 6,6 protsenti ja diislikütus 9,3 protsenti odavam,» lisas Trasanov.

Juuliga võrreldes mõjutas tarbijahinnaindeksit enim mootorikütuse 5,8-protsendine hinnatõus. Suuremat mõju avaldasid veel rõivaste ja jalatsite sesoonsete soodusmüükide lõppemine ning värske köögivilja odavnemine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles