Inflatsioon vähendab nõudlust Euroopa luksuskaupade aktsiad said suure löögi

PM Majandus
Copy
Richemontile kuulub näiteks Cartier kaubamärk.
Richemontile kuulub näiteks Cartier kaubamärk. Foto: Regis Duvignau

Luksuskaupade aktsiad langesid Euroopas, kustutades enam kui 25 miljardit dollarit väärtusest, kuna Richemonti juhatuse esimees Johann Rupert ütles, et inflatsioon hakkab kogu piirkonnas nõudlust vähendama, kirjutab Bloomberg.

Prantuse luksuskaupade hiid LVMH, kes kaotas hiljuti Euroopa suurima ettevõtte tiitli Taani ravimitootjale Novo Nordiskile, langes 3,6% ja saavutas madalaima taseme alates jaanuari algusest. Sellega vähenes tema turuväärtus alla 400 miljardi dollari, mis jääb suurelt alla selle aasta alguses saavutatud enam kui 500 miljardi dollari suurusele tipptasemele.

Šveitsi Richemont, kes on Cartier ja kellatootjate IWC ja Vacheron Constantin omanik, kukkus börsil 5,2% ja Moncler langes 5%. Swatchi ja Gucci omanik Kering SA ja Birkini kottide tootja Hermes International langesid samuti.

«Me näeme survet,» ütles Richemonti juht ja kontrolliv aktsionär Johann Rupert kolmapäeval Genfis toimunud ettevõtte aastakoosolekul aktsionäridele.

Samuti avaldas HSBC kolmapäeval teatise, milles alandas prognoose ja hinnasihte luksuskaupade valdkonnas. Analüütik Erwan Rambourg tõi muudatuste põhjuseks tugevneva euro mõju ja tööstuse kasvukulude tõusu lühiajalises perspektiivis.

See on uus tagasilöök sektorile, mis on viimastel nädalatel olnud surve all, kuna Hiina, mis moodustab umbes viiendiku sektori tuludest, on jätkuvalt mures majanduse aeglustumise pärast. See lisandub müügibuumi tagasipöördumisele, mil majandused väljusid pandeemiast, kuna ostjad ostsid madalate intressimäärade ja säästude abil kalleid kaupu.

Kolmapäevane langus on veelgi vähendanud LVMH kontrolliva aktsionäri Bernard Arnault varandust, kes oli varasemalt maailma rikkaim inimene. Tema varade väärtus oli 5. septembri seisuga langenud juuli keskel saavutatud 212 miljardi dollari suurusest tipptasemest 177,2 miljardile dollarile, suurendades vahet Tesla tegevjuhi Elon Muskiga, näitab Bloombergi miljardäride indeks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles