Vestager pani EL-i konkurentsivoliniku ametikoha maha

Copy
Margrethe Vestager.
Margrethe Vestager. Foto: Kenzo Tribouillard

Euroopa Komisjonis võtab konkurentsiküsimustes ohjad enda kätte õigusvolinik Didier Reynders pärast seda, kui praegu seda ametit pidav Margrethe Vestager teisipäeval ajutiselt ameti maha pani.

Komisjoni asepresident Vestager teatas X-is, endises Twitteris, et võtab ajutise puhkuse, kuna kandideerib ametlikult Euroopa Investeerimispanga (EIB) presidendiks.

EL-i eeskirjade kohaselt tähendab see, et ta peab oma kohustustest komisjonis loobuma, kuni EIB uus juht on nimetatud.

Komisjon teatas avalduses, et Reynders võtab konkurentsiportfelli seni enda kanda.

Vestageri kui Euroopat digitaalse tuleviku suunas juhtiva asepresidendi teised ülesanded komisjonis võtab üle Věra Jourová, kes on juba väärtuste ja läbipaistvuse eest vastutav asepresident.

Kui Vestageril ei õnnestu EIB kõrgeimat ametikohta napsata, saab ta naasta oma ametisse komisjonis.

Juhul kui Vestager saab EIB ametikoha, peaks von der Leyen määrama tema asemele sobiva kandidaadi Vestageri kodumaalt Taanist, seda vastavalt reeglitele, mis nõuavad esindatust kogu 27-liikmelises blokis.

Von der Leyen «andis asepresident Vestagerile palgata puhkust, rõhutades, et sel perioodil kohaldatakse jätkuvalt aluslepingute ja komisjoni liikmete käitumiskoodeksi asjakohaseid sätteid», seisis avalduses.

Ta lisas, et Euroopa Parlamenti ja liikmesriike esindavat Euroopa Ülemkogu teavitatakse.

Vestager on olnud kriitiline USA tehnoloogiahiidude suhtes, korraldades nende suhtes uurimisi ja määrates hiigeltrahve.

Tema täht on viimastel aastatel siiski tuhmumas pärast mitmeid tagasilööke, kaotusi EL-i kõrgeimates kohtutes mõne suurima ettevõtte, sealhulgas Amazoni ja Apple'i vastu.

Vestager on olnud kauaaegne soosik EIB juhi rolli, kuid rebimine muutus tihedamaks pärast seda, kui Hispaania valitsus esitas sellele kohale majandusministri Nadia Calvino.

EL-i rahandusministrid lepivad juhis kokku järgmisel kohtumisel Hispaanias selle kuu lõpus.

Praegune panga juht Werner Hoyer lahkub sellelt ametikohalt 2023. aasta lõpuks.

Von der Leyeni komisjon läheneb oma viieaastase ametiaja lõpule ning 2024. aasta juunis toimuvad Euroopa Parlamendi valimised, mille tulemusel moodustatakse uus EL-i täitevvõim.

Teine komisjoni asepresident Frans Timmermans astus tagasi kahe nädala eest, et kandideerida oma kodumaa Hollandi üldvalimistel, eesmärgiga saada selle riigi järgmiseks peaministriks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles