Sanktsioonide mõju: Venemaa plaanib rubla toetamiseks lisameetmeid

Copy
Vene rublad.
Vene rublad. Foto: Tairo Lutter / Postimees / Scanpix

Venemaa keskpank teatas kolmapäeval, et plaanib järsult tugevdada meetmeid toetamaks rubla kurssi, mis on alates Ukrainale kallaletungimisest ja Lääne sanktsioonide kehtestamisest märkimisväärselt langenud.

Keskpanga teatel müüb see perioodil 14.–22. september iga päev 21,4 miljardi rubla (203,3 miljoni euro) väärtuses välisvaluutat. See on umbes kümme korda rohkem kui keskpanga praegune igapäevane müügimaht.

Keskpank seostas meedet valitsuse eurovõlakirjade eelseisva maksetähtajaga.

«Rahandusministeerium tasub eurovõlakirjade omanikele rublades vastavalt ettenähtud korrale, ja seega võivad nende võlakirjade omanikud luua täiendavat nõudlust välisvaluuta järele,» teatas keskpank.

Venemaa valitsus otsustas hakata eurovõlakirjade makseid tasuma nende ametliku vääringu asemel rublades pärast seda, kui Lääs kehtestas riigile sanktsioonid.

Rubla kurss langes Ukrainale kallaletungimise järel järsult, kuid on sestsaadik mõnevõrra taastunud.

Augustis langes selle kurss esimest korda alates sõja alguspäevist saja rublani dollari kohta.

Keskpank tõstis rahvusvääringu ja kiireneva inflatsiooni stabiliseerimiseks baasintressi 8,5 protsendilt 12 protsendini.

Rubla tugevnes intressimäära tõstmise järel tasemele veidi alla 94 rubla dollari kohta, kuid praegu on see langenud taas 98ni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles