Rootsi naftafirma juhid läksid Sudaani sõjaroimadega seoses kohtu alla

Copy
Stockholmi ringkonnakohus, kus kaks Rootsi naftafirma endist juhti läksid kohtusse, kuna neid kahtlustati kaasosaluses sõjakuritegudes Sudaanis
Stockholmi ringkonnakohus, kus kaks Rootsi naftafirma endist juhti läksid kohtusse, kuna neid kahtlustati kaasosaluses sõjakuritegudes Sudaanis Foto: JONATHAN NACKSTRAND

Rootsi naftafirma Lundin Energy kaks endist tippjuhti astusid teisipäeval kohtu alla süüdistatuna Sudaani režiimi toimepandud sõjakuritegudele kaasaaitamises aastatel 1999–2003.

Süüdistuste kohaselt palusid Rootsi kodanikust Ian Lundin ja Šveitsi kodanikust Alex Schneiter Sudaani valitsusel saata sõjavägi turvama firma naftaotsimisvälja, mis lõppes aga tsiviilelanike pommitamise ja tervete külade mahapõletamisega.

Lundin (62) oli toona Lundin Oili perefirma tegevjuht ja Schneiter (61) selle asepresident.

Teisipäeval kohtusse saabudes lükkasid mõlemad mehed süüdistused tagasi, öeldes, et need on «täiesti valed» ja «väga ebamäärased».

Kohtuprotsess võib kujuneda Rootsi ajaloo suurimaks ja peaks lõpule jõudma alles veebruaris 2026. Juhtumi uurimine kestis üle kümne aasta ja sellekohane raport on üle 80 000 lehekülje pikk.

Kunstniku kujutis Stockholmi ringkonnakohtust, kus algas Alex Schneiteri (vasakul) ja Ian Lundini (paremal) kohtuistung
Kunstniku kujutis Stockholmi ringkonnakohtust, kus algas Alex Schneiteri (vasakul) ja Ian Lundini (paremal) kohtuistung Foto: Anders Humlebo / TT

Firma naftaotsimisväli Block 5A asus ühes toonasest kodusõjast enim räsitud piirkonnas ja seda hallati koos konsortsiumiga, kuhu kuulusid Malaisia Petronas, Austria OMV ja Sudaani Sudapet.

Kui Lundin väljalt aastal 1999 naftat leidis, alustasid Sudaani sõjavägi ja sellega liidus olev relvarühmitus operatsiooni piirkonna enda kontrolli alla saamiseks ja Lundin Oili tegevusele soodsate tingimuste loomiseks, teatas prokuratuur.

Operatsioon hõlmas õhurünnakuid, inimrööve, rüüstamisi, tsiviilelanike tapmist ja külade mahapõletamist.

Firma toonased juhid said süüdistuse, kuna Lundin Oil oli Sudaani valitsuselt palunud, et firma tegevust julgestaks sõjavägi, «teades seejuures, et sõjavägi peab haarama kontrolli Block 5A üle sõjalise jõuga», ütlesid prokurörid.

Block 5A asub nüüdses Lõuna-Sudaanis, mis iseseisvus Sudaanist aastal 2011.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles