Börsielekter kallineb. Milline pakett enne küttehooaega valida? (3)

Erkki Erilaid
Copy
Elektripaketti valides tuleb lähtuda oma vajadustest, võimalustest ja meelekindlusest – börsihind võib kõikuda üles-alla, aga olla kokkuvõttes soodsam kui fikseeritud hind.
Elektripaketti valides tuleb lähtuda oma vajadustest, võimalustest ja meelekindlusest – börsihind võib kõikuda üles-alla, aga olla kokkuvõttes soodsam kui fikseeritud hind. Foto: Madis Veltman

Praegu on taas käes see absurdne aeg, kus Soomes saab börsielektrit peaaegu tasuta ja Eestis on hind umbes kümme korda kallim. Ekspertide hinnangul on kevade-suve hinnad, mil börsielekter maksis kuus kuni kaheksa senti, selleks aastaks läbi ning tuleb otsustada, millise paketiga talvele vastu minna.

Soome börsielektri odavnemise põhjuseks on eelkõige tuumajaama​ Olkiluoto 2 reaktori taaskäivitumine ning suurem tuuleenergia toodang. Energiakaupleja Baltic Energy Partnersi tegevjuhi Marko Alliksoni sõnul on Eesti ja Soome ühendus piiratud Estlinki merekaablite võimsusega ning praegu liigub kogu Soomest Eestisse tulev elektrienergia suures osas edasi Lätti ja Leetu. «Kuna ka Eestis on praegu elektritootmist puudu, ühtlustub meie hind sealse hinnaga,» nentis Allikson.

Eestis ja teistes Balti riikides sõltub ka pikemaajaline elektrihind suuresti naabermaadest, kuna igal hetkel ostetakse mujalt Baltikumi defitsiidi katmiseks ca 1000–1500 MW elektrienergiat. Seetõttu mõjutab meie elektrihindu Soomes, Rootsis ning Kesk-Euroopas toimuv.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles