IMF Eestile: te olete pooled maailma riigid kahtlaseks nimetanud, keskenduge olulisele (2)

Liina Laks
, majandusajakirjanik
Copy
50-eurone rahatäht
50-eurone rahatäht Foto: Eero Vabamägi

Täna avaldas Rahvusvaheline Valuutafond (IMF) rahvusvahelise rahapesuraporti, milles andis ülevaate Balti ja Skandinaavia riikide olukorrast. Eesti puhul torkab silma raha väljavool teatud riikidesse ning viis, kuidas meie ametnikud ja pangad riskidega ümber käivad.

IMFi värskes raportis seisab Eesti kohta, et piiriülesed maksed olid suuremad kuni aastani 2013, siis jäi nende osakaal väiksemaks, aga alates 2020. aastast on nende osakaal jälle suurenema hakanud. Viimase kahe aastaga on need mahud lausa kahekordistunud.

Sealjuures saab suuremat osa rahaliigutamisest selgitada majandustegevusega. Kümne riigi sekka, kellega Eesti kõige enam makseid vahetab, kuuluvad näiteks teised Skandinaavia riigid. Siiski: IMF toob välja, et majandustegevusega ei saa päris selgitada Suurbritanniaga toimuva maksetegevuse mahtu ning Leedust Eestisse tehtavaid makseid. Samuti ei saa ainuüksi majandustegevusega selgitada rahaa voolamist Šveitsi, Hong Kongi, Lichtensteini, Singapuri, Maltale, Araabia Ühendemiraatidesse, Mani saarele, Gibraltarile, Mauritiusele ja Monacosse.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles