Toomas Luman Võrklaevale: vähendaks ministeeriumides poliitika kujundamise töökohtasid 10 protsendi võrra (7)

Loora-Elisabet Lomp
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Toomas Luman
Toomas Luman Foto: Konstantin Sednev

Eesti Kaubandus-Tööstuskoja juhatuse esimees Toomas Luman pakub rahandusminister Mart Võrklaevale välja oma lahenduse sellele, kust leida kärpekohti ja kuidas riigiaparaadi kulusid koomale tõmmata. 

«Et kärpekohti on keeruline leida ja nende maht ei ole riigieelarve kontekstis väga suur, siis pakume omalt poolt välja ühe täiendava lahenduse, mis aitab järgmisel aastal kulusid kokku hoida kümnete miljonite eurode ulatuses ning sealt edasi veelgi suuremas mahus,» kirjutas Luman Võrklaevale. 

Ta teeb ministrile ettepaneku vähendada töötajate arvu nendes avaliku sektori organisatsioonides, mis tegelevad poliitika kujundamise, administreerimise, haldamise, toetuste jagamise ja järelevalvega.

«Eelkõige peame selliste organisatsioonide all silmas keskvalitsuse alla kuuluvaid organisatsioone, näiteks ministeeriumid, erinevad ametid ja inspektsioonid, toetuste jagamisega tegelevad organisatsioonid, ning sotsiaalkindlustusfonde,» seisab ettepanekus. 

Koja ettepaneku järgi võiks 2024. aastal vähendada eelpool kirjeldatud avaliku sektori organisatsioonides töötavate inimeste arvu 10 protsendi võrra ning 2025. aastal samuti 10 protsendi võrra. «Erandina ei peaks töötajate arvu vähendama sise- ja välisturvalisuse tagamisega seotud organisatsioonides. Samuti ei puuduta ettepanek näiteks meditsiini- või haridussektorit ehk siis avalikku teenust pakkuvaid organisatsioone,» rõhutas Luman. 

Kaubanduskoja esialgse hinnangu järgi töötab nimetatud avaliku sektori organisatsioonides vähemalt 11 000 inimest. Seega kui 2024. ja 2025. aastal vähendada nende organisatsioonide töötajate arvu 10 protsendi võrra, siis esimesel aastal väheneks töötajate arv vähemalt 1100 inimese võrra ning järgneval aastal vähemalt 1000 võrra.

«Kui eeldada, et nende töötajate keskmine töötasu on vähemalt võrdne Eesti keskmise palgaga, mis rahandusministeeriumi suvise majandusprognoosi järgi on 2024. aastal 1950 eurot kuus ja 2025. aastal 2053 eurot, siis ettepaneku elluviimisel väheneksid riigi tööjõukulud järgmisel aastal rohkem kui 30 miljoni euro võrra ning 2025. aastal ca 70 miljoni euro võrra,» kirjutas Luman. 

«Kui nende töötajate töötasu on Eesti keskmisest kõrgem, siis osutub kokkuhoid veelgi suuremaks. Ettepaneku elluviimisel väheneksid lisaks tööjõukuludele ilmselt ka muud kulud, mis on seotud koondatavate töökohtadega,» tõdes Luman. 

Mis läheks paremaks? 

Lumani sõnul loob selle plaani elluviimine head eeldused, et suureneks poliitikakujundamisega tegelevate avaliku sektori organisatsioonide efektiivsus.

«Töötajate arvu vähenemisel peavad organisatsioonid hoolikamalt kaaluma, milliste tegevustega jätkata ja millistega mitte. Seega motiveerib töötajate arvu vähendamine avaliku sektori organisatsioone tegelema üksnes kõige olulisemate ülesannete täitmisega ning loobuma madalama prioriteetsusega teemadega tegelemisest,» põhjendas Luman.

Koda eeldab, et töötajate arvu vähenemisega kaasneb ka tööprotsesside optimeerimine ja parem juhtimine. Samuti võib sellega kaasneda väiksem bürokraatia avaliku sektori organisatsioonides, mille tulemusena võib kokkuvõttes väheneda bürokraatia ka ettevõtete jaoks – mis omakorda loob eeldused ettevõtluse kiiremaks arenguks.

Lisaks aitab poliitikakujundamise sektori töötajate arvu vähenemine parandada erasektori võimalusi leida sobivaid töötajaid.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles